Allsmäktig kung håller "farsartat" val

Swaziländarna har nu chansen att välja nya ledamöter till det lilla kungarikets parlament. Men makten ligger tryggt i händerna på monarken – som i en nyck nyligen bytte namn på sitt land.

ANNONS
|

Kung Mswati III har full kontroll över såväl den lagstiftande församlingen som regeringen, rättsväsendet och militären. Politiska partier är förbjudna.

Så när Swazilands 530000 röstberättigade går till valurnorna har de enbart att välja på kandidater som nästan alla är helt lojala med kungen.

Valkampanjen har varit minst sagt nedtonad, utan valmöten och med ett litet antal valaffischer placerade vid vägpåfarter i utkanten av huvudstaden Mbabane, rapporterar AFP.

"En fars"

- Valet är en fars, förstås, säger tidningsredaktören Bheki Makhubu, som satt fängslad 2014–2015 efter att ha avslöjat oegentligheter i rättsväsendet, till nyhetsbyrån.

ANNONS

- Swaziländarna försöker antingen vinna kungens uppmärksamhet för att få fördelar, eller böjer sina huvuden. Men ekonomin går väldigt dåligt och regeringen är icke-fungerande.

Landet heter förresten inte längre Swaziland. Åtminstone inte enligt Mswati III – som i april i år, helt utan förvarning eller debatt, beslutade att döpa om sitt rike till Eswatini. Beskedet kom samtidigt som kungen firade sin 50-årsdag, och landet 50 år av självständighet från Storbritannien.

Namnbytet signalerar ett avståndstagande från den koloniala eran, enligt försvararna.

"Perfekt system"

Men beslutet har väckt ilska hos andra, som ifrågasätter kungens prioriteringar i ett läge av ekonomisk kris och där 63 procent av befolkningen lever i fattigdom.

Människorättsadvokaten Thulani Maseko, som tidigare suttit i fängelse för att ha kritiserat kungen, har lämnat in ett klagomål till författningsdomstolen med argumentet att namnbytet strider mot konstitutionen eftersom folket inte tillfrågats.

Men regimens försvarare är nöjda, och anser även att valsystemet är helt i sin ordning.

- Systemet passar oss perfekt eftersom Eswatini är ett modernt land som har valt att bevara sin rika kultur och traditioner, säger Pholili Dlamini, vice ordförande i landets valkommission, till AFP.

ANNONS
Swaziland

Fakta: Andra namnbyten

Kung Mswati III:s beslut att i april 2018 byta namn på Swaziland till Eswatini innebär vissa komplikationer. Om det ska implementeras fullt ut måste landets sedlar, där det står "Swazilands centralbank", tryckas om. Samma sak gäller bland annat fordonens registreringsskyltar, militärens uniformer, nationella idrottslag, landets flygbolag och så vidare.

Flera andra afrikanska länder har tidigare bytt namn, ofta för att markera avstånd till sitt koloniala förflutna. När Rhodesia blev självständigt 1980 bytte landet namn till Zimbabwe. Fyra år senare döpte Republiken Övre Volta, under ledning av revolutionären Thomas Sankara, om sig till Burkina Faso.

Ett annat land som nyligen bytte namn är Tjeckien. 2016 beslutade regeringen att landets namn på engelska skulle förenklas från Czech Republic till kort och gott Czechia.

När det forna Jugoslavien föll samman 1992 gav det upphov till en rad nya namn på kartan: Serbien, Kroatien, Bosnien, Slovenien, Montenegro och Makedonien.

Det sistnämnda landet har nyligen nått en överenskommelse med grannlandet Grekland om att byta namn till Nordmakedonien. Bakgrunden är att Grekland vägrat acceptera namnet Makedonien, som även är en geografisk och historisk region i norra Grekland.

ANNONS