Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171025-madagaskarpest-552834_se.ttela_1.jpg
Frivilliga från Röda Korset talar med Madagaskarbor om det utbrott av pest som pågår i landet.

Allvarligt pestläge i Madagaskar

Minst 124 människor har mist livet i den pest som härjar Madagaskar. Öriket har haft årliga utbrott av sjukdomen sedan 1980, men i år verkar läget vara mer allvarligt än tidigare. Pesten kom i augusti, tidigare än den brukar, och hittills har hela 1 192 fall registrerats vilket är tre gånger så många som ett "vanligt år", enligt landets katastrofmyndighet.

Dessutom har två tredjedelar av de drabbade insjuknat i lungpest, vilken är en mer allvarlig form av åkomman än böldpest

Bakteriesjukdomen pest sprids vanligen till människor genom bett av loppor. Men i år har fler fall registrerats i huvudstaden Antananarivo och landets näst största stad Toamasina än på landsbygden. Svenska Folkhälsomyndigheten, som bevakar läget i Madagaskar, skriver därför för att det nu är sannolikt att smittspridning sker direkt mellan människor.

Pest kan orsaka hög feber, huvudvärk, förstorade lymfkörtlar och uppkomst av bölder vid bettstället. Lungorna kan också angripas. Antibiotikabehandling har oftast god effekt.

MEST LÄST