Bajs skapar huvudbry på Mount Everest

Nedskräpning har varit ett problem på världens högsta berg sedan lång tid tillbaka. Men nu har klättrares oförmåga att ta hand om sitt eget bajs skapat sådana problem på Mount Everest att regeringen i Nepal har börjat vidta särskilda åtgärder.

ANNONS
|

Hugade klättrare som tar sig an utmaningen att bestiga världens högsta berg verkar inte tänka särskilt mycket på vad de lämnar efter sig. Bara under årets klättersäsong, som började i maj, har bärare som arbetar på Mount Everest kånkat ned en sisådär tolv ton bajs från lägren på bergets sidor, rapporterar CNN.

Garry Porter, klättrare och ingenjör, beskriver läget.

- Det är en hemsk syn och en sanitär olägenhet. Och dessutom en ren mardröm för miljön.

ANNONS

Svårt att hitta plats

Den välkände bergsguiden Ang Tshering Lama, håller med.

- Mänskligt avfall förorenar glaciärer och är ett stort problem uppe på berget, säger han till The Himalayan Times och vittnar om att det i flera läger är svårt att hitta en plats att slå upp tält på eftersom högar av bajs och bajspåsar ligger överallt.

SPCC, en icke-statlig organisation som arbetar med att hålla Mount Everest rent, bekräftar problemet. Kylan uppe på berget gör att avföringen inte bryts ned naturligt. I stället skrumpnar bajset ihop och den omisskännliga odören frigörs.

För att få bukt med problemet har flera lösningar lanserats. Nepalesiska myndigheter har tagit fram speciella tunnor som placeras ut i lägren. Där ska klättrare göra sina behov och sedan tas tunnorna ned från berget av lokala bärare.

Kan bli metangas

Men det räcker inte för att möta behovet och dessutom väljer många klättrare att lätta på trycket lite var som helst. Därför har Garry Porter i samarbete med SPCC lanserat ett projekt som går ut på att det mänskliga avfallet ska omvandlas till metangas och gödsel. Tanken är att en biogasanläggning ska byggas vid Gorak Shep, omkring 5164 meter upp på berget.

ANNONS

Tester pågår för fullt och projektet är redo att dras i gång så fort finansieringen är löst, enligt Porter.

- En otäck produkt skulle kunna omvandlas till något som är till nytta för det nepalesiska folket, säger han till CNN.

TT

Fakta: Mount Everest och skräpproblemet

Turism och bergsklättring utgör omkring 4 procent av den nepalesiska ekonomin.

I år har Nepal gett 346 klättrare tillstånd för att försöka besegra Mount Everest under vårsäsongen, som sträcker sig fram till slutet av maj. Men eftersom klättrarna åtföljs av nepalesiska guider blir det cirka 700 människor som försöker. Ytterligare 180 klättrare väntar på att få äntra berget från den norra sidan, i Tibet.

I fjol nådde minst 569 människor toppen. Minst sju personer förlorade livet medan de försökte.

Nedskräpning har varit ett stort problem på berget ända sedan 1960-talet. Everest har beskrivits som världens högsta soptipp, efter att klättrare under årtionden lämnat matförpackningar, klätterutrustning och syrgastuber på bergssidorna. Sedan 2014 är det därför krav på att ta med sig minst åtta kilo extra skräp tillbaka till baslägret.

Genom åren har bergsklättrare tagit ner mer än 16 ton skräp, men ingen vet hur mycket avfall som fortfarande ligger kvar på berget.

ANNONS