Iraks premiärminister Hader al-Abadi.
Iraks premiärminister Hader al-Abadi.

Barzani: Partnerskapet med Bagdad är över

Iran har stoppat alla flygningar till och från den självstyrande kurdiska regionen i norra Irak dagen innan en mycket omstridd folkomröstning om självständighet ska hållas i regionen – och även irakiska regeringen mullrar. Men Massud Barzani, irakiska Kurdistans president, fortsätter trotsa omvärldens invändningar.

ANNONS
|

- Bara genom självständighet kan vi säkra vår framtid, säger han.

Efter en uppmaning från Bagdad har Iran stoppat flygningar till och från de internationella flygplatserna i Arbil och Sulaymaniyya, rapporterar nyhetsbyrån Fars.

Det planerade valet på måndagen har fått de irakiska, iranska och turkiska regeringarna att sparka bakut och hota med olika slags motåtgärder. Alla tre länder har stora kurdiska minoriteter och rädslan är att självständighetsivern sprider sig.

ANNONS

Även USA och FN invänder mot folkomröstningen, men Massud Barzani, irakiska Kurdistans president, står fast.

Iransk militärövning

Teheran har också inlett en militärövning längs gränsen till det kurdiska området. Det statliga iranska tv-bolaget IRIB säger att militärövningen i Oshnavieh-regionen innefattar artilleri-, pansar- och fallskärmsförband.

Barzani säger vid en presskonferens att han ska söka överläggningar med Bagdad om resultatet i folkomröstningen.

Men han klargör också att kurderna aldrig kan återgå till "det misslyckade partnerskapet" med centralregeringen i Bagdad.

- Bara självständighet kan belöna mödrarna till våra martyrer.

"Nödvändiga åtgärder"

Iraks regering har nu krävt att de kurdiska myndigheterna lämnar över kontrollen av gränsövergångar och flygplatser. Dessutom vill irakiska regeringen slå ekonomiskt mot kurderna och manar därför alla oljekunder i alla världens länder att i fortsättningen vända sig till Bagdad om de vill köpa olja, och inte till självstyret i det gas- och oljerika irakiska Kurdistan.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi säger också att Bagdad ska vidta alla "nödvändiga åtgärder" för att skydda landets enighet och suveränitet.

- Att ta ett ensidigt beslut som påverkar Iraks sammanhållning och dess säkerhet, och säkerheten i regionen, med en folkomröstning om separation är okonstitutionellt och går emot den civila freden, säger han i ett tv-sänt tal.

ANNONS

TT-Reuters

Fakta: Den kurdiska folkomröstningen

Den 25 september röstar irakiska Kurdistan om självständighet i de tre provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyya som utgör dess självstyrande områden. Därtill kommer det att röstas i flera omstridda områden som kontrolleras av kurdiska styrkor men som centralregeringen i Bagdad ser som sitt territorium, däribland Kirkuk, Makhmour, Khanaqin och Sinjar. Det är inte bara kurder som har rätt att rösta, utan även andra folkgrupper som lever i de kurdiska områdena.

Den irakkurdiska diasporan kommer att kunna rösta via nätet.

Irakiska Kurdistan har en hög grad av autonomi, ett eget parlament och egna väpnade styrkor (peshmerga). Relationerna med Bagdad har blivit allt mer ansträngda de senaste åren på grund av konflikter om olja och territorium.

Bagdad motsätter sig folkomröstningen. Iraks premiärminister Haider al-Abadi har sagt att den kommer att leda till "ännu mer konflikter". Turkiet och Iran är också kritiska, oroade över att omröstningen kan inspirera kurdiska separatister inom sina egna gränser.

Också Iran, Turkiet, USA och FN har starka invändningar mot folkomröstningen.

Källor: AP, BBC

ANNONS