Blågult engagemang efter Kim-Trumpmöte

Drygt två veckor efter toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un diskuteras viss uppföljning av USA och Sverige.

ANNONS
|

- Nu handlar det om vad man gör av åtagandena och de positiva utfästelser som gjorts. Hur omsätts de i praktisk handling, när kan vi till exempel börja se en kärnvapennedrustning, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

På onsdagen mötte hon USA:s vice utrikesminister John Sullivan i Köpenhamn, där de båda deltog i en konferens om Ukrainas reformarbete. Wallström beskriver träffen som en bra chans att få lära känna Sullivan, som hon inte träffat tidigare.

ANNONS

- Vi bedyrade varandra respekt för vad som skett och för samarbetet... Han tackade oss för den roll vi spelat och fortsätter att spela, berättar hon.

Fortsatt uppdrag

TT: Så toppmötet förändrar inget när det gäller Sveriges skyddsmaktsuppdrag för USA i Nordkorea?

- Inte än så länge. Men just nu finns det inga fler (amerikanska) fångar där.

Så småningom kan dock samarbetet få en annan karaktär, beroende på viken diplomatisk närvaro USA vill ha i ett framtida Nordkorea, påpekar Wallström. Sverige har tidigare bland annat förhandlat om frigivningen av amerikaner som hållits fängslade i diktaturen.

Samtal behövs

Vid det historiska toppmötet den 12 juni förband sig Kim att arbeta för en kärnvapenfri koreansk halvö i utbyte mot säkerhetsgarantier. Wallström nämner att det svenska fredsforskningsinstitutet Sipri redan tidigare anordnat seminarier kring regionala koreanska säkerhetsarrangemang, kunskap som kanske kan komma till användning.

ANNONS

- Här behövs många aktörer som pratar med varandra och vi är aktiva i detta.

Advokaten John Sullivan var under en period i våras USA:s tillförordnade utrikesminister, i väntan på att Mike Pompeo skulle godkännas av senaten. Han har tidigare varit rådgivare på försvars- och handelsdepartementen, under GeorgeW Bushs tid som president. Sullivan var även ordförande i ett irakiskamerikanskt näringslivsforum som president Barack Obama inrättade.

TT

Bakgrund: Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer dem åt.

Nordkorea brukar beskrivas som världens mest slutna land, en kommunistisk diktatur styrd av Kim Jong-Un. Den officiella ideologin hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande. Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet förekommer stora arbetsläger för dissidenter.

Samhället är militariserat och de 25 miljoner invånarna strängt övervakade. Landet lägger enorma summor på militären och provsprängde, trots omvärldens protester, sitt första kärnvapen 2006. Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester, något som inte har efterföljts och lett till omfattande sanktioner mot landet. Ekonomin har varit i kris sedan 1990-talet.

Källa: Landguiden med flera

ANNONS