Bolton: Inget krav på regimskifte i Iran

USA siktar inte på att tvinga bort Irans politiska ledarskap från makten. Det säger USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton, efter ett tre dagar långt besök i Israel.

ANNONS
|

- Regimskifte i Iran är inte USA:s hållning, men vad vi vill se är en kraftig förändring i regimens uppförande, säger Bolton.

Han har tidigare, innan han i april plockades in i president Donald Trumps administration, förordat just regimskifte.

Trumps beslut att dra sig ur kärnenergiuppgörelsen med Iran samt återinförandet av sanktioner mot landet har pressat Teheran mer än väntat, påstår Bolton, som tillägger att fler åtgärder är att vänta.

ANNONS

- Vi kommer även att göra andra saker för att sätta press på Iran, vid sidan av ekonomiska sanktioner, säger han, utan att gå in på detaljer.

Ahmad Khatami, en högt uppsatt iransk präst med nära band till landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei, slår tillbaka med att priset för ett krig med Iran skulle vara mycket högt för USA.

- De vet att om de skadar detta land och denna stat på minsta sätt kommer USA och dess främsta allierade i regionen, sionistregimen (Israel), att angripas, säger han.

Vid sin presskonferens i Jerusalem passade Bolton även på att varna Syriens president Bashar al-Assad att USA kommer att svara kraftfullt om kemvapen används mot landets sista stora rebellfäste.

TT-AFP-Reuters
ANNONS