Brittisk budget med brasklapp för brexit

Åtstramningarnas era är snart slut, lovar Storbritanniens finansminister Philip Hammond i sin budget för det år då hans land ska lämna EU. Men samtidigt varslas om en krisbudget om det blir en brexit utan uppgörelse med EU.

ANNONS
|

Oppositionen i Labour – som styrde Storbritannien fram till 2010 – får sig som väntat en rejäl skrapa av finansministern när han budgettalar i det brittiska underhuset.

- De senaste årens tuffa beslut har inte styrts av ideologi. De drevs fram av nödvändighet och det motsatta partiets misslyckanden, säger Hammond, som nu lovar bättre tider.

- Som alltid har vi gjort vad som krävts. Nu öppnar vi ett nytt kapitel i det här landets ekonomiska historia. Åtstramningarnas era närmar sig slutet, hävdar Hammond i London.

ANNONS

Krisbudget?

Lika väntat är ändå att han också slänger in en brasklapp. Finansdepartementet håller extra hårt i pengarna i år, för att kunna hantera vad som än sker i förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU den 29 mars 2019.

- Vi är övertygade om att vi kan nå en uppgörelse. Men vi kommer att fortsätta planera för alla eventualiteter, säger Hammond.

Framför allt råder osäkerhet kring vad som kommer att ske om inte Storbritannien och EU kan enas om ett utträdesavtal. I så fall har finansministern flaggat för nödåtgärder.

- Vi skulle behöva överväga en annorlunda strategi, och ärligt talat skulle vi behöva en ny budget, sade Hammond i en intervju med tv-kanalen Sky News i söndags.

Budgeten bekräftar tidigare utlovade satsningar på hälsovården, men också bättre bredband, vägar och stöd till småföretagare – inte minst de många butiksägare i brittiska stadskärnor som fått allt svårare att klara av konkurrens från stormarknader utanför centrum.

ANNONS

"Gnällfästning"

Tanken är att Hammonds budget redan på torsdag ska kunna godkännas av parlamentet.

Välbehövligt stöd kom på måndagen från nordirländska unionistpartiet DUP som tills vidare lovar att inte fälla budgeten, något man annars varnat för om inte brexitförhandlingarna går som DUP vill.

Finansministern lär ändå behöva gå en försiktig balansgång mellan optimism och pessimism för att inte stöta sig för mycket med de olika falangerna inom det egna Konservativa partiet.

Jacob Rees-Mogg, en av partiets tyngsta brexitanhängare, tycker att finansdepartementet ser alldeles för mörkt på det brittiska utträdet.

- Finansdepartementet har varit en gnällfästning ända sedan omröstningen. Jag tror att det inom departementet finns ett inslag av missnöje över brexit och det är synd, sade Rees-Mogg till Sky News i söndags.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Philip Hammond

Philip Hammond (född 1955) är Storbritanniens finansminister sedan juli 2016, då tidigare inrikesministern Theresa May tog över som premiärminister efter David Cameron och samtidigt ombildade regeringen. Hammonds företrädare som finansminister, George Osborne, var en av den tidigare regeringens tyngsta förespråkare för ett fortsatt EU-medlemskap och valde liksom Cameron att avgå efter brexit-sidans seger i folkomröstningen.

Även under Cameron hade Philip Hammond flera av de tyngsta ministerposterna: försvarsminister 2011–14 och därefter utrikesminister 2014–16. Han var även transportminister 2010–11.

Hammond är gift med Susan Williams-Walker, har tre barn, har varit parlamentsledamot sedan 1997 och är bosatt – som alla brittiska finansministrar – på 11 Downing Street, vägg i vägg med premiärminister May på den mer kända adressen 10 Downing Street.

Fakta: Viktiga dagar för brexit

Här är några tunga datum att kryssa för i brexitkalendern:

1 november 2018: Brittiska parlamentet röstar om regeringens budgetförslag, vilket blir en viktig värdemätare av stödet för premiärminister Theresa May.

17–18 november: Tidigare tilltänkt datum för extrainsatt EU-toppmöte om brexit. Tills vidare inte utlyst, men kan fortfarande bli aktuellt om förhandlingarna plötsligt går framåt.

13–14 december: Årets sista EU-toppmöte i Bryssel. Troligen sista chansen för att nå ett utträdelseavtal under 2018.

21 januari 2019: Avgörande dag i det brittiska parlamentet. Om inget utträdelseavtal ännu lagts fram blir det upp till parlamentet att avgöra hur fortsättningen ska se ut.

24–25 februari: Brexit lär diskuteras i korridorerna när EU-länderna håller toppmöte med Arabförbundet i Egypten.

11–14 mars: Planerad tid för EU-parlamentet att spika ett eventuellt utträdesavtal.

21–22 mars: Första ordinarie EU-toppmötet under 2019 blir sannolikt det sista med Storbritannien som medlem.

29 mars: Storbritannien lämnar EU.

30 mars: Om ett utträdesavtal finns på plats inleds en övergångsperiod för att möjliggöra ett så smidigt utträde som möjligt. Samtidigt kan formella förhandlingar inledas om framtida relation och handelsavtal mellan EU och Storbritannien.

ANNONS