CIA-höken Pompeo ny utrikesminister

Donald Trumps utrikesministerkandidat Mike Pompeo fick klartecken av den amerikanska senaten. Beslutet innebär att Trump får en utrikesminister som står honom nära politiskt, enligt en svensk bedömare.

ANNONS
|

Mike Pompeo, tidigare CIA-chef, presenterades som president Donald Trumps kandidat efter att förre utrikesministern Rex Tillerson sparkats i mars.

Han var en kontroversiell kandidat och tidigare i veckan undvek Pompeo med nöd och näppe att bli den förste utrikesministerkandidaten i USA som inte blev godkänd i senatens utrikesutskott, sedan omröstningarna blev offentliga 1925.

Men senaten godkände honom med klar marginal på torsdagen med röstsiffrorna 57–42, enligt amerikanska medier. Därefter svors han in som USA:s utrikesminister.

Inte förvånad

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, är inte förvånad.

- Det är väldigt ovanligt att presidenterna inte får sina kabinettsmedlemmar godkända av senaten. Och speciellt en sådan viktig post som utrikesministerposten, säger han till TT.

ANNONS

Med en utrikesminister som Mike Pompeo får Trump en utrikesministerminister som står långt till höger.

- Han är en Trump-anhängare. Presidenten tror i alla fall att han får en utrikesminister som delar hans åsikter i utrikespolitiken. Ganska snart märkte man åsiktsskillnader mellan Trump och Tillerson, men det här är en person som står Trump nära, säger Dag Blanck.

Pompeos första uppdrag på sin nya post är Natomötet i Bryssel. Därefter väntar en resa till Mellanösten med besök i Israel, Jordanien och Saudiarabien.

"Att ha en patriot med Mikes oerhörda talang, energi och intellekt som leder utrikesdepartementet kommer att bli en fantastisk tillgång för vårt land i denna kritiska tid i historien", skriver Trump i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

Som en hök

Under sin tid som representanthusledamot från Kansas kritiserade Mike Pompeo det globala kärnenergiavtalet med Iran, försvarade fånglägret i Guantanamo Bay och profilerade sig som en hök gentemot Nordkorea och Ryssland.

I förra veckan skapade Mike Pompeo stora rubriker när hans påskmöte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un blev känt. Träffen syftade till att förbereda ett toppmöte mellan Trump och Kim senare i vår. Vissa anser att Pompeo, i och med resan, visat på sin diplomatiska skicklighet. Andra är irriterade på att han reste som Trumps sändebud, utan att informera utrikesutskottet.

ANNONS
TT

Bakgrund: Mike Pompeo i tre punkter

Född 1963 i Orange i södra Kalifornien. Gift med Susan Pompeo och pappa till sonen Nick. Gick ut som klassetta från militärakademin West Point 1986 och tillbringade därefter fem år i försvaret. Pompeo patrullerade bland annat gränsen mellan Öst- och Västberlin till häst och deltog i kriget i Persiska viken 1990–1991.

Återvände till USA för att läsa juridik vid ansedda Harvard University och tog examen 1994. Flyttade 1998 till Wichita i Kansas där han startade företag med några kursare från West Point. Var verksam i flyg- och oljeindustrin i flera år, bland annat som vd för Thayer Aerospace som han grundat. Hade affärsförbindelser med Koch Industries, som ägs av de förmögna bröderna Charles och David Koch som donerat stora summor pengar till Republikanerna.

Valdes 2010 in i representanthuset med stöd från bland annat Tea Party-rörelsen och bröderna Koch. Han satt i kammarens underrättelseutskott, i energi- och handelsutskottet samt i den särskilda kommitté som utredde dåden mot USA:s konsulat i Benghazi i Libyen. Utsågs till chef för underrättelsetjänsten CIA av president Donald Trump och svor ämbetseden den 23 januari i fjol. Den 13 mars meddelade Trump att han ville se Pompeo som ny utrikesminister.

Källor: CIA, Time med flera

ANNONS