Utpekande i rätten sätter press på Trump

Något liknande har aldrig skådats i USA. Inför rätten pekade den edsvurne man som erkänt sig skyldig till kampanjfinansieringsbrott ut president Donald Trump som uppdragsgivare – och därmed medbrottsling. Frågan är vad det får för rättsliga och politiska konsekvenser?

ANNONS
|

- Det är helt unikt det som sker nu, säger Erik Åsard, professor emeritus i nordamerikastudier.

- Och sannolikt kommer det mer. Fler rättegångar väntar i höst och den särskilde åklagaren Robert Mueller fortsätter sin Rysslandsutredning.

ANNONS

På Muellers order

Men de parallella juridiska draman som utspelade sig i New York respektive Virginia sent på tisdagen torde vara tillräckligt för att sätta press på presidenten.

I Virginia fälldes Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort för åtta fall av bank- och skattebedrägerier. Manafort, som fick sluta att jobba för kampanjen när det stod klart att han haft den proryske ukrainske presidenten Viktor Janukovytj som uppdragsgivare, riskerar mångåriga fängelsestraff och har ännu en rättegång framför sig i höst.

Åtalet mot honom skedde inom ramarna för den särskilde åklagaren Muellers utredning av rysk påverkan på valrörelsens 2016 och huruvida Trumpkampanjen samarbetade med Moskva. Mueller var även inblandad i det andra rättsfallet, det mot presidentens mångårige personlige advokat Michael Cohen. Det var Mueller som gav order om ett FBI-tillslag mot Cohens kontor i april, då mycket material beslagtogs.

Trump: Fick veta senare

I Cohens fall var det hans uppgörelse om att erkänna sig skyldig till en rad ekonomiska brott samt att ha betalat ut otillåtna kampanjbidrag som orsakade rubriker, i synnerhet de sistnämnda.

På onsdagen berättade Cohen inför en federal domstol att Donald Trump instruerade honom att göra utbetalningar till två kvinnor för att de skulle vara tysta om sina påstådda relationer med Trump. Utbetalningarna kan vara emot USA:s strikta kampanjfinansieringslagar.

ANNONS

I en intervju med Fox News säger president Trump att han fick kännedom om betalningarna först efter att Cohen gjort dem.

- De kom inte från kampanjen, de kom från mig, säger Trump om pengarna.

- Det är inte ens ett brott mot kampanjlagarna.

Michael Cohen och hans företrädare är dock av en annan mening.

"Om de betalningarna var ett brott för Michael Cohen, varför skulle de inte vara ett brott för Donald Trump?", frågar sig advokaten Lanny Davis i ett uttalande.

- Det är allvarliga utvecklingar för presidenten. Nu har man fått fram bevis så han har all anledning att vara orolig, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, om utpekandet.

ANNONS

Väntande åtal

Svaret på den frågan har delvis att göra med att Trump är just USA:s president. Det är väl känt att representanthuset kan inleda en riksrättsprocess mot en president om det finns misstankar om "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser". Men mer "vanliga" brottsanklagelser får vänta tills personen i fråga inte innehar presidentämbetet längre, enligt en justitiedepartementsregel från 1973. Den har dock inte prövats i Högsta domstolen och det finns forskare i USA som anser att ingen bör stå över lagen.

- Däremot finns det inget som hindrar att man lägger fram ett åtal mot en president, som sedan tas upp när han lämnar sitt ämbete. Men såvitt jag vet har det aldrig hänt förut, säger Åsard,

Att representanthuset skulle inleda en riksrättsprocess är inte sannolikt så länge Trumps parti Republikanerna har majoriteten i kammaren. Men Åsard spår att demokratiska väljares motivation att rösta i höstens mellanårsval till kongressen nu ökar. Blanck varnar samtidigt för ökad politisk polarisering och säger att presidentens kärnväljare lär fortsätta att stödja honom vad som än sker.

ANNONS

Trump själv ger ett sturskt intryck. Via Twitter anklagar han Cohen för "uppdiktade historier" och hävdar att de utbetalningar som gjorts inte var ett brott mot kampanjfinansieringslagarna. Han uttrycker samtidigt sympatier för Paul Manafort.

TT

Bakgrund: Trump och Ryssland

Misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen, som amerikanska underrättelsetjänster har slagit fast lade sig i valrörelsen i USA 2016, har förföljt presidenten sedan han tillträdde i januari i fjol.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Trumps förre säkerhetsrådgivare Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna. Även justitieminister Jeff Sessions, som under valrörelsen var senator, träffade ambassadören under 2016 och har därför sagt att han inte aktivt kan delta i Rysslandsutredningen.

Dessutom mötte Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr 2016 en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om att ta del av komprometterande uppgifter om Demokraternas Hillary Clinton, som var Trumps rival i presidentvalet.

I maj i fjol avskedade Trump FBI-chefen James Comey och sade senare att det hade med "Rysslandgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Michael Flynn. Senare samma månad utsåg det amerikanska justitiedepartementet den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor".

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval. President Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

Bakgrund: Michael Cohen-fallet

Michael Cohen, 51 år, var tidigare Donald Trumps personliga advokat och nära medarbetare. Han har arbetat för Trumps bolag Trump Organization i över tio år.

För ett år sedan påstod Michael Cohen att han var redo att "ta en kula för presidenten". Men i tisdags upphörde den lojaliteten, när Cohen i en uppgörelse med federala åklagare talar om "en kandidat till ett federalt ämbete" som instruerat honom att göra utbetalningar till den före detta porrstjärnan Stephanie Clifford (även känd som Stormy Daniels) och ytterligare en kvinna. Cohens advokat fastslår att syftningen på "ett federalt ämbete" gäller Donald Trumps presidentkampanj.

Det var under presidentens valkampanj 2016 som Trump ska ha beordrat Cohen att betala två kvinnor som hotade med att gå ut i offentligheten med sina påstådda relationer med den republikanske presidentkandidaten.

Cohen betalade ut 130000 respektive 150000 dollar till de två kvinnorna.

Cohen fälldes även för en rad ekonomiska brott och riskerar flera års fängelse. Den slutliga domen väntas den 12 december.

Källa: AFP, Reuters

Bakgrund: Paul Manafort-fallet

Paul Manafort, 69 år, har lång erfarenhet av att hjälpa republikanska kandidater att nå Vita huset. Han jobbade i både Gerald Fords och Ronald Reagans presidentkampanjer.

På 1980-talet startade han ett lobbyingföretag i Washington DC, som gjorde något nytt och kontroversiellt i branschen: Det hjälpte politiska kandidater att bli valda för att sedan utöva lobbying på samma kandidater, på uppdrag av företag.

Därefter blev Manafort pionjär inom utrikespolitisk lobbyverksamhet. Han har arbetat för Filippinernas dåvarande diktator Ferdinand Marcos och flera afrikanska envåldshärskare.

Mellan maj och augusti 2016 var Manafort Donald Trumps kampanjchef, tills han avgick efter att hans arbete för den proryske ukrainske presidenten Viktor Janukovytj blivit känt.

Paul Manafort åtalades senare för misstankar om en lång rad ekonomiska brott. Manafort själv hävdar att han är oskyldig till alla anklagelser.

Källor: Reuters, The New York Times, AFP

ANNONS