Dödligt dåd under den afghanska vapenvilan

IS tar på sig dådet i östra Afghanistan under lördagen där minst 25 personer dödades när en självmordsbombare i bil sprängde sig själv. Dådet skakar om landet som upplever några dagar av oväntad vapenvila mellan regering och talibaner.

ANNONS
|

Människor hade samlats för att fira slutet på fastemånaden Ramadan och den nu pågående vapenvilan mellan regeringsstyrkorna och talibanrörelsen när självmordsbombaren slog till i en stad i provinsen Nangarhar.

Civila, regeringsföreträdare och talibaner uppges finnas bland offren. Minst 25 personer har dödats och 54 skadats, enligt en talesperson för provinsguvernören.

Attentatet skedde samtidigt som landet upplever en kort men varm vapenvila. Tidigare under lördagen hade talibaner och regeringssoldater setts fira högtiden genom att kramas och ta selfie-bilder tillsammans och i huvudstaden Kabul har en minister haft ett möte med högt uppsatta talibaner.

Talibanrörelsen meddelade kort efter attentatet att den inte låg bakom dådet. Först ett par timmar efter attentatet kom beskedet att IS tar på sig dådet.

ANNONS

Strax innan självmordsattentatet höll landets president Ashraf Ghani ett tv-tal – vilket inte tillhör vanligheterna – till nationen. Där förklarade han att regeringens vapenvila med talibanerna kommer att förlängas. Han uppmanade också talibanerna att förlänga sin tre dagar långa vapenvila. Rörelsen har hittills inte svarat på uppmaningen.

Den afghanske presidenten sade också att 46 talibaner som suttit i fängelse har släppts.

Den ömsesidiga vapenvilan i Afghanistan pågår under tre dagar under den muslimska högtiden id al-fitr, som avslutar fastemånaden Ramadan.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Kriget i Afghanistan

Den 7 juni meddelade president Ashraf Ghani att de afghanska styrkorna gör ett villkorslöst uppehåll i striderna mot gerillarörelsen under id al-fitr och fram till 20 juni.

Den 8 juni meddelade USA att de intensifierar sina insatser i Nangarhar i östra Afghanistan under samma dagar.

Den 9 juni meddelade talibanerna att de skulle respektera tre dagar av vapenvila mot afghanska styrkor, under högtiden. Vapenvilan ska inte inkludera amerikanska eller utländska styrkor.

Under det senaste året har amerikanerna utökat bombningarna av talibanska mål i syfte att tvinga rörelsen till förhandlingsbordet.

Talibanerna finns i stora delar av Afghanistan.

2014 fanns 140000 utländska soldater i landet. I dag är de cirka 15600.

ANNONS