Dags för Maduros utmanare att kliva fram

Venezuelas valmyndighet (CNE) meddelar att det är dags för kandidater som vill ställa upp i presidentvalet den 22 april att registrera sig. Efter att oppositionsalliansen meddelat att de bojkottar valet ser president Nicolás Maduros utmanare ut att vara få.

ANNONS
|

Presidentkandidaterna kan registrera sig fram till måndag. Vilka som har godkänts kommer att meddelas på torsdag, uppger CNE.

Landets opposition och USA motsätter sig villkoren för valet, som vanligtvis hålls i december men som flyttades fram av landets författningsförsamling, som kontrolleras av regeringspartiet.

Oppositionen anklagar CNE för att lyda under president Nicolás Maduro, som siktar på att bli omvald och säkra presidentposten fram till 2025.

Maduro presenterade tidigare i veckan storslagna planer på ett "megaval". Han vill att valet till parlamentet – där oppositionen vann majoritet 2015 – ska tidigareläggs så att det sammanfaller med presidentvalet, och han vill dessutom hålla lokalval samma datum. Tanken med detta är, enligt Maduro, att under fyra år framöver kunna fokusera ostört på ekonomisk återhämtning.

ANNONS

Oppositionen bojkottar

Oppositionsalliansen MUD bojkottar presidentens planer. Den vill att valet ska flyttas fram till andra halvan av 2018. Man kräver också, bland annat, en jämnare politisk representation i valmyndigheten, att venezuelaner i utlandet ska få rösta och att diskvalificerade partier och kandidater tillåts ställa upp, om de ska delta i valet.

Två av de mest välkända namnen inom oppositionen är hindrade från att delta i presidentvalet. Leopoldo López sitter i husarrest anklagad för att ha uppmanat till våld under protester mot regeringen 2014, medan den tidigare presidentkandidaten Henrique Capriles inte får ställa upp på grund av påstådda administrativa oegentligheter under hans tid som guvernör.

Två motståndare

Om MUD håller fast vid beslutet om bojkott ser Maduro i nuläget ut att endast ställas mot två motståndare i presidentvalet: den evangeliske pastorn Javier Bertucci och den före detta guvernören Henri Falcón.

Den senare lämnade det regerande socialistpartiet 2010. Han spås kunna locka röster bland de väljare som anser att Maduro svikit sin företrädare Hugo Chávez arv och som vill se en ny politik för att lösa den djupa ekonomiska krisen, men som inte är beredda att rösta på högeroppositionen.

USA, som under president Donald Trump varit mycket kritiskt till Maduros ledarskap i det krisdrabbade Venezuela motsätter sig hans plan på ett framflyttat "megaval".

ANNONS

I ett uttalande kräver USA:s utrikesdepartement "ett fritt och rättvist val" med fullt deltagande av alla politiska ledare, omedelbar frigivning av alla politiska fångar, trovärdig internationell valobservation och en oberoende valmyndighet.

TT-AFP

Fakta: Krisen i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro genomförde ett omstritt val till en konstituerande församling i augusti i fjol, som ledde till våldsamma protester. Minst 125 människor miste livet i oroligheterna. Oppositionen bojkottade valet och fortsätter att använda den tidigare folkvalda församlingen, parlamentet.

Venezuela befinner sig i en djup ekonomisk recession. Under 2016 minskade landets ekonomi med 16,5 procent, enligt USA:s finansinspektion. Det råder stor brist på mat och mediciner i det oljerika men ekonomiskt och politiskt sargade landet.

Källa: AFP, Reuters

ANNONS