Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Detta har hänt i ubåtsfallet i Danmark

Den svenska journalisten Kim Wall som senast sågs på en ubåt i torsdags är fortfarande försvunnen. Ubåtsägaren Peter Madsen är häktad misstänkt för vållande till annans död. Det här vet vi hittills:

Den svenska journalisten Kim Wall är bosatt i Danmark. Hon skulle göra ett reportage på ubåten, som lämnade hamnen på ön Refshaleøen i Köpenhamn vid 19-tiden på torsdagen. Den första timmen ska ubåten ha rört sig i området kring Middelgrund, enligt dansk polis.

Ett foto som togs runt 20.30-tiden är den senaste bilden på ubåten som skickats till polisen från vittnen. Ubåtsägaren Peter Madsen har sagt att Kim Wall gått i land senare under kvällen, vid 22.30, vid restaurangen Halvlandet på Refshaleøen.

På fredagsnatten runt klockan 02.30 slår Walls partner larm då ubåten inte återvänt till sin kajplats.

Vid 03.39 får den danska polisen larm om en misstänkt sjöolycka.

Tidigt på fredagsmorgonen påbörjas sökandet efter ubåten UC3 Nautilus, som är 17,8 meter lång och väger 40 ton.

Vid mittnatt natten mot fredag ska ubåten ha varit nära ett handelsfartyg i Middelgrundområdet. Därefter ses farkosten först klockan 10.30 på fredagen vid Køgebukten, söder om Köpenhamn. Madsen meddelar då via radio att han är på väg tillbaka till hamnen och alla ombord uppges må bra.

Klockan 11 sjunker plötsligt ubåten. Madsen räddas av en privatbåt, men Kim Wall återfinns inte.

Omkring klockan 13.30 meddelar dansk polis att de ska påbörja dykningar och försöka ta sig in i ubåten. Det lyckas inte och i stället beslutas att ubåten ska bärgas.

Klockan 17.44 meddelar Köpenhamnspolisen att Peter Madsen misstänks för mord alternativt dråp. Madsen nekar till brott och säger att Wall släpptes av klockan 22.30 på torsdagskvällen. Polisen söker efter vittnen.

Strax innan klockan 10 på lördagsmorgonen inleds bärgningen av ubåten och omkring klockan 16 sticker tornet på ubåten upp ovanför vattenytan.

Ungefär samtidigt inleds häktningsförhandlingarna i Köpenhamns tingsrätt (byret) bakom stängda dörrar.

Vid klockan 17 meddelas att Peter Madsen häktas för att ha orsakat kvinnans död på grund av "oaktsamhet", vilket motsvarar det svenska "vållande till annans död". Han häktas i 24 dagar.

Under lördagskvällen bogseras ubåten till Nordhavnen i Köpenhamn och en mer omfattande kriminalteknisk undersökning påbörjades under natten.

Först på söndagsförmiddagen kan polisens tekniker ta sig in i båten och omkring 11.30 bekräftar den danska polisen att ingen kropp har hittats ombord. Båten betraktas nu som en brottsplats.

Under måndagen uppger Köpenhamnspolisen att den tekniska undersökningen bekräftar att ubåten sänktes avsiktligt. Elektronik från ubåten ska undersökas vidare för att kunna rekonstruera ubåtens färd.

Samtidigt pågår sökandet efter försvunna Kim Wall med såväl flyg som båt i Öresund.

Källor: Danska polisen, Ritzau, DR

MEST LÄST