Efter befrielsen – al-Raqqa ännu i ruiner

Den USA-ledda koalitionens offensiv tryckte tillbaka terrorgruppen IS – men lämnade syriska al-Raqqa i ruiner. Ännu i dag, på dagen ett år efter befrielsen, blockerar rasmassor gatorna och stadens största sjukhus är fortfarande ödelagt. Medel saknas för återuppbyggnad.

ANNONS
|

33-årige Abu Yazan och hans familj måste färdas över Eufrat med båt för att söderifrån kunna ta sig in till al-Raqqa. Motorcykeln är parkerad på ett litet fartyg som guppar över floden ett par minuter innan det stannar för att släppa av passagerarna i den syriska stadens utkant.

- Det är svårt, barnen är konstant rädda för att drunkna, säger Abu Yazan.

- Vi vill att bron ska repareras eftersom det är säkrare än att transporteras över vattnet.

ANNONS

150000 har återvänt

Det är nu ett år sedan den USA-ledda koalitionen kunde deklarera sin seger och konstatera att man lyckats fördriva terrorgruppen IS från sitt då starkaste fäste. Samtliga broar förstördes under de omfattande luftanfallen som syftade till att blockera jihadisternas flyktvägar. Av al-Raqqas välkända "Old bridge" finns bara två pelare kvar.

Offensiven avslutades den 17 oktober förra året, och en civil förvaltning, RCC, bestående av den arabiska lokalbefolkningen tog över för att bygga upp staden. Uppemot 150000 invånare har återvänt enligt FN:s senaste beräkningar – men staden är fortfarande i ruiner. Rasmassor blockerar gatorna och viktig infrastruktur är satt ur system. Stadens största sjukhus är än i dag ödelagt.

"Förstörelsen är massiv"

RCC säger att de inte har tillräckligt med pengar för att bygga upp staden igen – än mindre reparera vatten- och elledningarna. Den USA-ledda koalitionen har hjälpt till att röja minor, skyffla undan resterna av kriget och att reparera skolor.

Men hjälpinsatsen är blygsam i jämförelse med den storskaliga förstörelsen, säger Ahmad al-Khodr, företrädare för RCC, och vecklar upp en karta.

- Förstörelsen är massiv och stödet är inte tillräckligt, säger han.

ANNONS

- Distrikten i centrum blev mer skadade – 90 procent är förstört – i jämförelse med mellan 40 och 60 procent i de omkringliggande områdena.

TT-AFP

Fakta: al-Raqqa

2014 utropade terrorgruppen IS al-Raqqa till huvudstad i sitt "kalifat", det vill säga en stat utifrån dess extremt stränga tolkning av islam. Det var den första större stad i Syrien som extremisterna tog kontroll över och den fungerade som IS maktcentrum.

IS raserade stadens största shiamoské, kristna och andra minoriteter förföljdes, de flesta flydde och resten tvingades betala en särskild skatt. Skolor stängdes och barn tränades för jihad. Utländska journalister och hjälparbetare hölls fångna och halshöggs i videofilmer som hjälpte IS att bygga upp ett världsomspännande rykte som en hänsynslös och kraftfull rörelse.

Den USA-ledda koalitionens offensiv mot al-Raqqa inleddes i juni 2017, det vill säga efter att staden under tre år varit terrorgruppen IS självutropade huvudstad. Enligt Amnesty International förstördes omkring 80 av staden, inklusive nödvändig infrastruktur som skolor och sjukhus. 20000 hus förstördes till grunden, ytterligare 25000 blev kraftigt skadade.

ANNONS