"En europeisk lösning hänger på Tyskland"

En redan ansträngd migrationsdiskussion blir än mer komplicerad när Tysklands Angela Merkel pressas hårt på hemmaplan, säger EU-experten Göran von Sydow:

ANNONS
|

En regeringskris i Tyskland tycks vara tillfälligt avstyrd efter den öppna konflikten mellan förbundskansler Angela Merkels parti CDU och dess bayerska systerparti CSU med inrikesminister Horst Seehofer i spetsen.

Hur fortsättningen blir hänger till stor del på om Merkel lyckas förhandla fram en europeisk lösning innan juni månads slut.

- Nu har förutsättningarna för det visat sig vara svåra nog ändå, om Tyskland skulle hålla samma position som hittills. Men detta försvårar Merkels position ytterligare, säger Göran von Sydow, statsvetare verksam vid Svenska institutet för europapolitiska studier och Stockholms universitet, till TT.

ANNONS

- Jag har svårt att se en lösning som tillfredställer alla.

Låsta positioner

Frågan är inte ny, utan kan ses som efterdyningar av de stora migrationsåren 2015–16, anser von Sydow.

Tyskland, Frankrike, Sverige, med flera vill hitta ett nytt sätt att omfördela asylsökande mellan EU-länder. Men en överenskommelse har inte gått att nå – på andra sidan står länder som Polen, Ungern och Tjeckien, som inte vill ta emot fler migranter eller flyktingar, men som kan tänka sig att bidra ekonomiskt.

- Situationen har blivit ytterligare mer komplicerad av att den nya italienska regeringen har inkommit, som har en väldigt skarp linje sett till förhållanden där, säger Göran von Sydow.

Angela Merkel träffade Italiens nye premiärminister Giuseppe Conte i Berlin på måndagskvällen. Hon sade sig vilja hjälpa Italien att få ned antalet asylansökningar och uppmanade till europeisk solidaritet. Conte sade att Italien vill se helt nya riktlinjer för migrationen.

ANNONS

På tisdagen ska förbundskanslern möta Frankrikes Emmanuel Macron och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Franska förväntningar

- Det finns en stor förväntan på att Frankrike och Tyskland ska enas om något kring eurozonen. Men det är klart att den här konflikten i Tyskland gör att den diskussionen hamnar något i skymundan för migrationsbesluten. Det är som ett tecken i tiden, dagordningen har förändrats, säger Göran von Sydow.

Macron och Merkel har bägge lagt fram sina visioner för hur EU bör se ut i framtiden.

- Det har varit en väldigt stor förväntan inte minst från Frankrikes sida att Merkel och den tyska regeringen ska ge svar på de reformidéer man har fört fram. Nu till slut har man delvis börjat göra det, men att hennes position ifrågasätts internt försvårar det betydligt. Andra frågor om Schengen och migration tar över, säger von Sydow.

ANNONS
TT
ANNONS