Presidenterna Vladimir Putin och Donald Trump – så goda vänner att det oroar båda de stora partierna i USA. Bild från toppmötet i Hamburg i början av juli.
Presidenterna Vladimir Putin och Donald Trump – så goda vänner att det oroar båda de stora partierna i USA. Bild från toppmötet i Hamburg i början av juli.

Enighet i USA om nytt sanktionspaket

Republikaner och demokrater i USA:s kongress har kommit överens om ett stort sanktionspaket riktat mot Ryssland, Iran och Nordkorea. Lagförslagen uppges vara utformade så att president Donald Trump inte kan lägga in veto mot dem utan att spä på misstankar om välvilja mot Kreml.

ANNONS
|

Representanthuset i kongressen kan komma att rösta om paketet redan på tisdag. Det väntas under alla omständigheter bli antaget i båda kamrarna – representanthuset och senaten – innan ledamöterna går på ledighet i augusti.

"Nordkorea, Iran och Ryssland har alla på olika sätt hotat sina grannar och aktivt försökt underminera amerikanska intressen", skriver republikanerna Kevin McCarthy och Ed Royce, som båda har ledande roller i kongressen, i ett gemensamt uttalande.

Resultatet av partiernas överläggningar presenterades på lördagen amerikansk tid.

Demokraten Chuck Schumer kallar sanktionslagstiftningen "stark" och påpekar att presidenten "tycks oförmögen att ta itu med Rysslands många överträdelser".

Kan stoppa Trump

För rysk del handlar de nya sanktionerna om bestraffning för militär aggression i Ukraina och Syrien och för den påstådda inblandningen i det amerikanska presidentvalet, som utreds av flera organ i USA.

ANNONS

Enligt nyhetsbyrån AP kan utformningen ställa kongressen på kollisionskurs mot presidenten. Vita huset har motsatt sig ett nyckelavsnitt, som öppnar för en översyn i kongressen om Trump försöker lindra sanktionerna mot Moskva.

Både Trumps parti Republikanerna och oppositionen, Demokraterna, oroas av presidentens svaghet för den ryske presidenten Vladimir Putin. Till det problemet har de hittat en lösning: När de nya sanktionslagarna trätt i kraft måste Trump informera kongressen om eventuella ändringar i sanktionerna som han vill göra. Sedan har parlamentarikerna en månad på sig att granska hans begäran – och kan säga nej.

Känsliga delar

Amerikanska energibolag befarar att sanktioner mot ryska intressen kan slå tillbaka mot USA-företag. Det uppges man ha tagit höjd för i den föreslagna lagtexten genom att ta särskild hänsyn till amerikanskt deltagande i projekt där det också finns ryska intressenter.

Gentemot Iran syftar sanktionerna till att bromsa landets kärnteknikprogram och robotutveckling genom att hindra personer att göra affärer med koppling till iranier som bedöms ansvariga.

I maj antog den ena kammaren i kongressen, representanthuset, sanktioner mot regimen i Nordkorea. I senaten har de sanktionerna inte behandlats än.

TT-AP
ANNONS