Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppvisade en oförsonlig linje när han talade i Istanbul.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppvisade en oförsonlig linje när han talade i Istanbul.

Erdogan: Hugg av förrädarnas huvuden

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppvisade en oförsonlig linje mot sina fiender när han på årsdagen av kuppförsöket talade till nationen.

ANNONS
|

Hyllningar av de civila som stoppade kuppförsöket och fördömanden av kuppmakarna dominerade Erdogans tal.

- De visade ingen nåd när de riktade sina vapen mot mitt folk. Vad hade mitt folk? De hade sina fanor, precis som de har i dag, och någonting mycket mer viktigt. De hade tro, sade presidenten.

Talkörer om att dödsstraffet ska återinföras i landet hördes från den massiva folkmassa i Istanbul som lyssnade på Erdogans tal. Det är ett krav som ofta framförts i diskussioner om kuppmakarnas straff och som sannolikt skulle sätta spiken i kistan för Turkiets kärvande förhandlingar om EU-medlemskap, men Erdogan gick folkmassan till mötes. Dock med reservationen att ett sådant lagförslag först måste behandlas av parlamentet.

ANNONS

- Vi är en rättsstat. Om det kommer till mig efter parlamentet kommer jag att underteckna det, sade presidenten.

Hundratusentals i publiken

Hundratusentals hade samlats på och i närheten av den bro över Bosporen, där civila i fjol ställde sig i vägen för kuppmakarnas stridsvagnar, för att höra presidenten tala. Med massmöten och högtidliga arrangemang vill president Recep Tayyip Erdogan göra 15 juli 2016 till en historisk vändpunkt i klass med grundandet av den moderna republiken 1923.

Premiärminister Binali Yildirim uppmärksammade tidigare på lördagen årsdagen i ett tal i det turkiska parlamentet i Ankara, där han kallade den 15 juli 2016 för "ett andra frihetskrig", som följer på grundandet av det moderna Turkiet på 1920-talet.

- Vårt folk lämnade inte över självständigheten till sina fiender utan höll tag i demokratin in i döden, sade Yildirim.

Efter sitt tal i Istanbul ska president Erdogan enligt schemat återvända till Ankara för att hålla tal i parlamentet vid midnatt svensk tid, vilket är samma tidpunkt som parlamentet bombades i fjol.

ANNONS

Tiotusentals straffade

Kuppförsöket kuvades av polis och regeringstrogna soldater på ett par timmar. Minst 249 personer dog, utöver ett okänt antal kuppmakare, och över 2000 skadades.

Året efter kuppförsöket har präglats av president Erdogans motåtgärder. Över 100000 offentliganställda har fått sparken eller stängts av från sina jobb inom polis, armé, domstolar och skolväsen. Omkring 50000 personer har gripits, bland dem 200 journalister.

Bara några timmar före firandet av årsdagen fick ytterligare 7563 veta att deras tjänster inte längre är önskvärda.

I april i år vann Erdogan dessutom en folkomröstning som ger presidentämbetet utökad makt.

Ställer krav på USA

Gülenrörelsen, vars ledare lever i exil i USA, pekas ut som ansvarig för kuppförsöket och de avskedade och fängslade som Gülenanhängare.

Fethullah Gülen själv – som tidigare var en av Erdogans bundsförvanter – förnekar inblandning, men Turkiets USA-ambassadör uppmanar i en Reuters-intervju amerikanska myndigheter att gå igenom hans kommunikation för att säkra bevis på att han hade en ledande roll.

TT-AFP-Reuters
ANNONS