EU: Ingen mur mot Storbritannien

EU vill inte bygga murar gentemot Storbritannien efter brexit, lovar permanente rådsordföranden Donald Tusk. Men mer än ett handelsavtal kan ändå inte framtiden ge.

ANNONS
|

På en presskonferens i Luxemburg berättar Tusk om grunddragen i de riktlinjer som han nu lägger fram vad gäller EU:s framtida relation till Storbritannien.

- Mitt förslag visar att vi inte vill bygga en mur mellan EU och Storbritannien. Tvärtom, Storbritannien kommer att vara vår närmaste granne och vi vill vara en nära vän och partner även efter brexit, säger Tusk.

Onsdagens utkast ska nu gås igenom av tjänstemän och EU-ministrar innan det klubbas definitivt vid nästa toppmöte för stats- och regeringscheferna den 22–23 mars.

ANNONS

"Bara" ett avtal

Även om utkastet ännu inte är offentligt dröjde det mindre än en halvtimme innan en läckt version spreds brett och vitt. Riktlinjerna består av 14 punkter över sex sidor och är relativt kortfattat hållna.

Nyckelorden finns i fraserna om att EU är redo att börja arbeta med ett frihandelsavtal, tänkt att slutföras och underskrivas när Storbritannien väl lämnat unionen.

"Ett sådant avtal kan inte ge samma fördelar som ett medlemskap och utgöra deltagande i den inre marknaden eller delar av den", heter det i förhandlingsutkastet.

- Jag hoppas att det kommer att vara ambitiöst och avancerat – men det är ändå bara ett handelsavtal, säger Tusk – och betonar det närmast historiska i brexit.

- Det här kommer att vara det första frihandelsavtalet i historien som försvagar snarare än stärker ekonomiska kopplingar.

Inga russin ur kakan

I riktlinjerna nämns bland annat säkerhet, kamp mot terrorism, utbildning, forskning, flygtrafik och kultur som områden där EU och Storbritannien kommer att samarbeta.

ANNONS

Tusk är hoppfull – men upprepar också EU:s linje att Storbritannien inte kan räkna med att få "plocka russinen ur kakan" i diskussionerna.

- En "plocka själv"-inställning för en icke-medlem kommer inte på fråga. Den principen kommer vi inte att rucka på. Det ligger helt enkelt inte i vårt intresse, säger Tusk i Luxemburg.

"Tuff position"

Parallellt har även Storbritanniens finansminister lagt fram hur han tänker sig att landet ska samarbeta med EU om finansiella tjänster efter brexit.

- Ett handelsavtal kommer bara att bli av om det är rättvist och balanserar båda sidors intressen, säger Hammond i ett tal i London.

EU-riktlinjerna beskriver han samtidigt som tuffa men väntade.

- Det förvånar mig inte det minsta att de i morse lade fram en väldigt tuff position. Det är vad alla kompetenta, kunniga och erfarna förhandlare borde göra, säger Hammond enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s riktlinjer om framtida relation

EU:s permanente rådsordförande har lagt fram ett utkast till förhandlingsriktlinjer för EU:s framtida relation med Storbritannien, i hopp om att få ett godkännande från de 27 kvarstannande stats- och regeringscheferna vid nästa toppmöte den 22–23 mars.

Enligt utläckta varianter av riktlinjerna konstateras att EU är fast beslutet att ha ett "så nära partnerskap som möjligt med Storbritannien". Samtidigt nämns också att det begränsas av Storbritanniens uttalade vilja att inte vilja vara med i tullunionen eller den inre marknaden.

Enligt riktlinjerna vill EU bland annat se ett framtida frihandelsavtal utan varken tullar eller kvoter, samtidigt som man vill undvika att britterna skaffar sig fördelar genom sänkta krav när det gäller exempelvis miljö, konkurrensregler och skatter.

ANNONS