EU kämpar för Iran-avtal

EU tänker kämpa för att hålla kvar kärnenergiavtalet med Iran och vägrar handelsförhandla med USA under hot. Men samtidigt öppnas för samtal om bland annat ökad gasimport och biltullar – och från Sverige får EU-ledningen en skrapa för sitt sätt att utbyta åsikter via Twitter.

ANNONS
|

- Så länge som iranierna uppfyller sina åtaganden kommer EU att hålla kvar vid avtalet. Samtidigt måste vi förstå att USA:s sanktioner kommer att kännas av. Vi måste nu agera, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på presskonferensen efter veckans EU-toppmöten i Sofia i Bulgarien.

Redan från och med fredagsmorgonen lovar Juncker att dra igång en blockeringsprocess för att skydda europeiska företag för de USA-sanktioner som kan bli aktuella vid fortsatt handlande med Iran.

ANNONS

- Det pratas ju om någon typ av finansiell mekanism som skulle kunna skydda företag eller kompensera företag som drabbas. Hur den ska utformas är långt ifrån klart och vilka muskler den skulle få. Men jag tycker det är viktigt att man ser över den möjligheten, säger statsminister Stefan Löfven (S) efter mötet i Sofia.

Redo att förhandla

EU-ledarna diskuterade relationerna till USA vid en middag i onsdags kväll. Det handlar dels om Iran-avtalet, dels om de stål- och aluminiumtullar som EU än så länge bara fått tillfälligt undantag ifrån.

EU-länderna gav klartecken för diskussioner med USA – men bara om tullhotet dras undan.

- Om EU får ett obegränsat undantag från de föreslagna tullarna är vi redo att inleda samtal med vår transatlantiska partner, bland annat om att vi vill fördjupa vårt energisamarbete, främst om naturgas. Vi är redo att med USA, om de så vill, diskutera reformer inom världshandelsorganisationen WTO och även – om tullundantagen blir permanenta – om hur vi bäst kan förbättra ömsesidig marknadstillgång för industriprodukter, inklusive bilar, säger Jean-Claude Juncker.

ANNONS

- Men låt mig upprepa: vi förhandlar inte med ett Damoklessvärd över vårt huvud, fastslår kommissionsordföranden.

Ogillar Twittergräl

Diskussionerna har kallats för ett "TTIP Light" – en bantad version av förhandlingarna om det stora frihandelsavtal som för tillfället ligger nere. Den benämningen vill dock inte Stefan Löfven använda.

- Utan att använda den beteckningen så är det ju klart att det är viktigt för EU att ha en dialog med USA om hur vi kan utveckla handeln. Det är viktigt att EU och USA har en bra relation på handelsområdet, säger statsministern – som samtidigt kritiserar EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk för att använda Twitter i debatten med USA:s president Donald Trump.

- I sak delar jag hans uppfattning om att det som görs på den amerikanska sidan inte underlättar relationen. Men vad jag vänder mig mot är sättet. Om nu vi alla ledare ska börja skicka Twitter och tycka om varandra och föra det här samtalet via Twitter så är det ingen bra väg helt enkelt, säger Löfven i Sofia.

ANNONS
Sofia, TT:s korrespondent

Fakta: EU, Iran och USA

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas "P5+1" – det vill säga de fem ständiga ledamöterna i FN:s säkerhetsråd (USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland) samt Tyskland. I och med avtalet ges insyn i Irans atomenergiprogram för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, samtidigt som tidigare FN-sanktioner lättas upp.

USA:s president Donald Trump beslutade dock den 8 maj att säga upp avtalet. Samtidigt flaggas för eventuella USA-sanktioner mot länder och företag som handlar med Iran. De tre undertecknande EU-länderna samt resten av EU vill emellertid hålla fast vid JCPOA.

Parallellt hotas EU av de stål- och aluminiumtullar som USA beslutade om redan i februari. Undantag har tills vidare beviljats fram till den 1 juni.

ANNONS