EU:s bistånds- och katastrofkommissionär Christos Stylianides vill skapa gemensamma räddningstjänsten Resc EU. Arkivbild.
EU:s bistånds- och katastrofkommissionär Christos Stylianides vill skapa gemensamma räddningstjänsten Resc EU. Arkivbild.

EU vill ha egen räddningstjänst

Brinner det i skogen? Då kanske brandkåren snart får sällskap av EU:s egen räddningstjänst, om EU-kommissionen får som den vill.

ANNONS
|

Förslaget om en egen räddningstjänst, med det fyndiga men svåröversatta namnet RescEU, har lagts fram i Bryssel.

- Det här året har vi sett intensiva skogsbränder, översvämningar och jordbävningar med tragiska förluster av människoliv i både Europa och runt om i världen. Inget land kan klara det här på egen hand. Det nuvarande systemet har nått sin gräns, konstaterar EU:s bistånds- och katastrofkommissionär Christos Stylianides på en presskonferens.

ANNONS

Enligt förslaget ska EU skapa en centralt förvaltad "insatsreserv", bestående av exempelvis brandbekämpningsflyg och pumputrustning, som kan sättas in vid behov.

- Vi kommer att skaffa oss en egen förmåga, ett säkerhetsnät när nationella resurser inte är tillräckliga. Det innebär att inget land behöver starta på egen hand för att bekämpa skogsbränder, översvämningar och jordbävningar, säger Stylianides, som samtidigt betonar att RescEU inte ska ersätta nationella insatser, utan bara komplettera där det behövs.

I förslaget ingår även att EU erbjuder sig att i större grad finansiera insatser när olika länders räddningstjänster hjälper till på andra håll. Länderna ska också få ekonomiskt stöd för att bygga upp de egna resurser, som man är villig att dela med andra.

Totalt beräknas förslagen kosta drygt 2,5 miljarder svenska kronor för åren 2018–2020.

Bryssel, TT:s korrespondent
Fakta: Så ska RescEU fungera

EU-kommissionen ser framför sig en fyrstegsraket för sin nya räddningstjänst.

  • 1) En medlemsstat ber om hjälp och aktiverar EU:s civilskyddsmekanism.
  • 2) Kommissionens samordningscentral i Bryssel meddelar omedelbart alla länder om vad som behövs.
  • 3) Om det inte räcker med det som finns till förfogande i ländernas gemensamma så kallad civilförsvarspool kan kommissionen besluta att sätta in sina egna RescEU-resurser. Enligt planerna ska dessa finnas inom fyra områden: brandbekämpningsflyg, pumputrustning vid översvämningar, sök- och räddningskapacitet samt fältsjukhus och akuta sjukvårdsinsatser.
  • 4) Insatsen skickas ut till berört land, där EU-kommissionen har operativ kontroll över RescEU-resurserna.
  • Källa: EU-kommissionen

    ANNONS