Expert: Bevisad dödsorsak inte avgörande

Mordet på Kim Wall var överlagt, säger åklagaren i sitt åtal. Det är försvårande för den misstänkte gärningsmannen Peter Madsen. Eva Smith, professor emerita i straffrätt vid Köpenhamns universitet reder ut några centrala frågor efter åtalet.

ANNONS
|

1. Vilken är den mest avgörande nya informationen som har kommit fram i dag?

- Det var att man åtalade för att mordet var planerat. Om du planerar och förbereder ett mord är det naturligtvis mer allvarligt än ett spontant dåd. Om man kan bevisa att det är planlagt så är det en allvarligt försvårande omständighet.

2. Dödsorsaken är fortfarande okänd. Vad betyder det för rättegången?

- De vet ju inte precis hur det skett, men de tror att det skett genom kvävning eller knivskärning i halsen. Jag vet inte om man rättsmedicinskt funnit några processer i kroppen som tyder på det. Men det är inte avgörande att man vet precis hur det skett, eftersom det ändå finns så starka indicier och bevis på att han har dödat henne.

ANNONS

3. Vad ska till för att han ändå ska kunna dömas för mord?

- Det är inte så avgörande, eftersom man har så många andra bevis, alltså den styckade kroppen, så det är inget som helst tvivel om att han har dödat henne.

4. Rättsläkarrådet har sagt att förvaring "kan krävas" – hur tolkar du det?

- De säger det kan krävas, de säger inte att det helt klart att han ska dömas till förvaring. De är mer försiktiga i sina uttalanden, de säger att det är en möjlighet. Rätten får ställning till om han är så farlig för samhället, så psykiskt ostabil och farlig, så att han inte kan släppas ut förrän han har genomgått psykiatrisk behandling och läkarna anser att han inte är farlig längre.

5. Kan det i praktiken bli ett kortare straff med förvaring än med fängelse?

ANNONS

- Det kan vara kortare än en livstidsdom, men det kan också innebära att han aldrig kommer ut, om läkarna inte vågar säga att han inte längre är farlig.

6. Hur vanligt är det med livstid i Danmark?

- Åklagarna vill i första hand att han döms till livstid, i andra hand till förvaring. Inom dansk rätt är det inte så vanligt med livstid om det inte har varit mer än ett mord. Men om det funnits försvårande omständigheter kring mordet, vilket det har varit här om man kan bevisa det, så kan det bli en livstidsdom.

7. Har polisen gjort ett bra arbete?

- Det ser ut som att polisen har gjort ett bra arbete. De har till exempel lyckat hitta nästan hela kroppen och de har beslagtagit hans dator och kunnat utreda vad han har för sexuella intressen. Men jag vet ju inte vad de har på fötterna när de säger sig kunna bevisa att han har planerat mordet.

ANNONS
TT
ANNONS