För mycket deg bötfäller fransk bagare

Vilodagen är helig i Frankrike. Det har Cédric Vaivre fått lära sig den hårda vägen.

ANNONS
|

Han driver det enda bageriet i Lusigny-sur-Barse och döms till böter för att i somras ha hållit öppet för turister alla dagar i veckan.

Lusigny-sur-Barse ligger vackert beläget nära flera sjöar i nordöstra Frankrike och lockar många besökare under de varma månaderna. Här driver Cédric Vaivre det enda bageriet. Men att han valde att hålla öppet sju dagar i veckan förra sommaren har stått honom dyrt.

Enligt två olika arbetslagar som gäller i departementet Aube måste butiker hålla stängt minst en dag i veckan, även om undantag kan göras i särskilda fall. Liknande lagstiftning gäller över hela Frankrike och reglerar i synnerhet arbetstiderna för bagare, även om de driver egen verksamhet.

ANNONS

Inget undantag

Fram till och med 2016 har bageriet i Lusigny-sur-Barse ansökt om och beviljats undantag, men förra året vägrade tjänstemän att förnya tillståndet för Vaivre att hålla öppet varje dag.

Det ledde till att Vaivres vilja att tillhandahålla färskt bröd i Lusigny-sur-Barse under sommarens alla dagar nu har straffats med böter på 3000 euro, motsvarande 30000 kronor. Men han vägrar att betala och har bland annat fått stöd från borgmästaren och en namninsamling med över 2600 underskrifter.

- Jag gjorde bara mitt jobb, sade en irriterad Vaivre till tidningen L'Est-Éclair i december.

"Måste respekteras"

Men när 126 bagerier och konditorier i Aube tillfrågades i slutet av förra året rapporteras en majoritet ha varit för den obligatoriska vilodagen. Den franska arbetslagstiftningen är till för att skydda arbetstagare och arbetsgivare och ska därför respekteras, enligt Eric Scherrer från fackförbundet Clic-P.

- Det finns en regel som säger att bagare och andra inom matindustrin måste hålla stängt minst en dag i veckan, eftersom det är ett hantverksyrke där människor kan jobba mycket, mycket mer än vad som är lagligt, har han tidigare sagt till The Local.

- Dessa människor måste ha en vilodag i veckan. Vi kan inte bara låta dem jobba utan uppehåll.

TT

Fakta: Vill sälja baguetter hela veckan

Det är inte första gången som bagerier fälls för att gått emot Frankrikes strikta lagstiftning om öppet- och arbetstider genom att sälja baguetter varje dag i veckan. 2015 gick fyra bagare i Landes i de sydvästra delarna av landet samma öde till mötes som Cédric Vaivre nu gör.

Bagarna i Landes dömdes till böter på 500 euro vardera och berättade för franska medier hur de skämdes över att arbeta i Frankrike. De varnade också för att de skulle behöva skära ner på bemanningen eftersom de inte kunde dra in lika mycket pengar.

Källa: The Local

ANNONS