Förolämpade Muhammed – frias från dödsstraff

Hon förolämpade profeten Muhammed, dömdes till döden och satt nästan tio år i fängelse i Pakistan. Men nu frias Asia Bibi från blasfemi.

ANNONS
|

- Jag kan inte tro på vad jag hör, kommer jag ut nu? Ska de släppa mig, på riktigt? säger en misstrogen Asia Bibi via telefon från fängelset till AFP.

Ja, det är sant. Efter nästan ett decennium meddelar Högsta domstolen i huvudstaden Islamabad att de upphäver domen och att Asia Bibi omedelbart ska släppas fri.

- Det här är den viktigaste och lyckligaste dagen i mitt liv, säger Bibis advokat Saif-ul-Mulook.

ANNONS

- Domstolsbeslutet bevisar att fattiga, minoriteter och de som tillhör samhällets lägsta skikt, också kan få rättvisa i det här landet.

Samtidigt pågår våldsamma protester från islamistpartiet Tehreek-e-Labbaiks sida. Enligt partiets talesperson anser de att tre av de domare som varit inblandade i frigivningen nu själva förtjänar döden.

Religiöst gräl

Anklagelserna mot flerbarnsmamman Asia Bibi fördes fram av en grupp muslimska kvinnor efter en dispyt i juni 2009 i provinsen Punjab. Kvinnorna plockade bär tillsammans när det utbröt uppståndelse över att Asia Bibi drack från samma vattenskål som muslimerna, eftersom det inte passade sig att "en kristen kvinna smutsade ned deras vatten".

"Min Kristus dog för mig. Vad gjorde Muhammed för er?", ska Asia Bibi ha sagt under bråket, vilket polisanmäldes som ett brott mot hädelselagen, enligt Världen idag.

Hon åtalades för att ha skymfat islams profet Muhammed, och dömdes året efter till döden.

Motiverar mord

Att vanhelga islam eller den heliga skriften Koranen är brott som är förenat med dödsstraff i Pakistan. Ledande människorättsorganisationer har länge kritiserat lagstiftningen och sagt att den rutinmässigt missbrukas för att motivera censur, förföljelse och till och med mord på minoriteter.

ANNONS

I dagsläget sitter cirka 40 personer fängslade på livstid eller i väntan på dödstraff för blasfemi i Pakistan, enligt USA:s kommitté för religionsfrihet.

TT

Fakta: Religion i Pakistan

Närmare en tredjedel av Pakistans befolkning beräknas troget följa islams föreskrifter.

En stor majoritet är sunniter. En minoritet på omkring 20 procent tillhör islams andra huvudfåra, shia. Rivaliteten mellan sunni och shia har lett till en blodig konflikt mellan extrema rörelser.

En rad paragrafer i den pakistanska brottsbalken förbjuder beteenden och uttalanden som kan anses kränka islam, Koranen eller profeten Muhammed. Med hänvisning till dessa så kallade hädelselagar har medlemmar av religiösa minoriteter, i bland på tvivelaktiga grunder, fängslats och även dömts till döden. Ledande människorättsorganisationer anser att lagarna uppmuntrar till falskt angiveri av personliga eller politiska skäl.

I landet finns även små grupper av hinduer, kristna, buddister och parser. De religiösa minoriteterna, som totalt utgör cirka tre procent av befolkningen, utsätts ofta för diskriminerande behandling och öppet våld.

Källa: Landguiden

ANNONS