Femstjärnor hoppas på missnöjdas stöd

En rejält spretande politik verkar inte hindra Femstjärnerörelsen (M5S) från att bli enskilt största parti i helgens parlamentsval i Italien. Men till regeringsmakten räcker det knappast – trots ett jäsande missnöje med både höger och vänster.

ANNONS
|

I lilla Pomigliano d'Arco, vid foten av Vesuvius, råder det ingen tvekan om vem som borde styra Italien. Åtminstone vid kyrkans soppkök.

- Det finns inget arbete här och de andra partierna har övergivit oss, förklarar arbetslöse Domenico Ilardi för nyhetsbyrån AFP om varför han tänker rösta på Femstjärnerörelsen (M5S).

- Det är det enda parti som ger oss hopp om ett nytt sätt att sköta saker, hävdar prästen Giuseppe Gambardella.

ANNONS

Starka i syd

Det är just i södern – där arbetslösheten, kriminaliteten och fattigdomen härskat närmast i en evighet – som M5S är som starkast. Missnöjet är stort med åratal av vackra löften från både höger och vänster.

Det ger en stark grund för rörelsens mest tydliga politiska linje: att byta ut det gamla gardet mot unga och oprövade politiker, med nya idéer.

Att idéerna ibland spretar rejält tycks inte bekymra så många. Sedan M5S grundades av komikern Beppe Grillo för knappt tio år sedan har partiet stadigt vuxit till att i dag vara Italiens klart största, med ett opinionsstöd strax under 30 procent.

Ung ledare

I Pomigliano finns dessutom en lokal anledning att hålla på partiet. Den slitna gamla fabriksstaden är hemort för 31-årige Luigi Di Maio, Femstjärnerörelsens affischnamn och utpekade premiärministerkandidat i helgens val.

Di Maio har stärkt partiet ytterligare sedan han fördes fram i fjol och lockat över många som föredrar hans mer städade framtoning, jämfört med den auktoritäre och stundtals koleriske Grillo.

Samtidigt undrar fortfarande många väljare vad M5S egentligen vill. Partiet tycks på samma gång vara både för och emot i allt från invandring till EU.

- Men vi har aldrig varit anti-europeiska. Vi har varit kritiska mot det sätt som eurozonen har byggts upp, säger EU-parlamentsledamoten Fabio Massimo Castaldo – som i EU-parlamentet delar grupp med bland andra Sverigedemokraterna och Nigel Farages brittiska Ukip – till belgiska tidningen Le Soir.

ANNONS

Ministerlista klar

Att Femstjärnerörelsen lovat stå utanför eventuella regeringskoalitioner gör det samtidigt högst osannolikt att partiet hamnar i regeringsställning efter helgens val.

Luigi Di Maio hoppas ändå övertyga väljarna genom att bland annat presentera sin tilltänkta ministerlista redan på förhand, med professorerna Andrea Roventini som finansminister och Emanuela Del Re på utrikesposten.

- Den här gången behöver italienarna inte rösta utan att veta vad de får, lovade Di Maio i italiensk tv tidigare i veckan.

TT

Fakta: Femstjärnerörelsen

Femstjärnerörelsen – Movimento Cinque Stelle – grundades av komikern Beppe Grillo 2009 och fick sitt stora genombrott i det italienska parlamentsvalet 2013 med 25,5 procent av rösterna.

Grillo (född 1948) har länge dominerat partiet, även om han formellt inte är partiledare och tills vidare har valt att själv inte kandidera i några val. Inför årets parlamentsval har parlamentsledamoten och vicetalmannen Luigi Di Maio (född 1986) lanserats som rörelsens premiärministerkandidat.

Rörelsen har samlat anhängare från både vänster och höger och har bland annat kampanjat för en folkomröstning kring det fortsatta eurosamarbetet. I EU-parlamentet har rörelsen tills vidare suttit i samma partigrupp som bland andra Sverigedemokraterna och brittiska Ukip.

ANNONS