Fler flyr torka än talibaner i Afghanistan

Afghanistan har skakats av våld och konflikt i årtionden. Men nu tornar ett annat hot upp sig vid horisonten. Just nu befinner sig fler på flykt undan torkan än som har flytt undan konflikten i år, enligt FN.

ANNONS
|

Efter två år av uteblivet regn blev 19-åriga Maryam desperat. Tillsammans med sin man, parets två barn och svärmor tog de sig från hemmet i Ghormach till Herat, omkring 20 mil bort. Väl framme i staden sålde familjen de enda ägodelar de fått med sig – två filtar – för att kunna köpa lite mat.

- Vi kan inte åka tillbaka till vår by, det har inte regnat på två år och nu har strider också brutit ut. Vad ska vi göra där? säger hon till hjälparbetare från FN som besökt det provisoriska lägret där hon nu bor.

ANNONS

Hundratusentals på flykt

En långvarig torka har drabbat stora områden i norra och västra Afghanistan. På flera ställen är brunnarna tomma, många floder har sinat medan andra är helt torrlagda. Sammantaget beräknas 2,2 miljoner människor vara drabbade – och över 263000 människor befinner sig just nu på flykt undan torkan i fyra provinser, enligt FN:s samordningsorgan Unocha. Det är omkring 8000 fler än det antal som har flytt undan konflikt i landet under 2018.

Tusentals människor bor precis som Maryam och hennes familj i provisoriska läger utanför städerna Herat och Qala-e-Naw i nordvästra Afghanistan. I takt med att vintern närmar sig ökar även behovet av tält och skydd i lägren.

Många behöver hjälp

Under året har bönder tvingats se sina åkrar torka ut och skörden bli förstörd. Betesmarker har försvunnit och tusentals får och getter har dött. 15 miljoner afghaner är helt beroende av jordbruk för att få mat på bordet och det är de som nu drabbas hårdast av torkan.

Nästan hälften av landets veteskörd har gått förlorad och de drabbade områden är nu ett steg från hungersnöd, varnar FN som har skalat upp hjälparbetet i landet.

Redan i somras stod det klart att årets skörd skulle bli liten.

"Afghanistan har tre skördar under ett år och vi har förlorat den första som står för omkring hälften av den totala skörden. Om ingenting händer nu kommer antalet familjer som drabbas av torkan öka markant", skrev Toby Lanzer, humanitär koordinator för FN, i juni, i ett uttalande.

ANNONS
TT

Fakta: Många jobbar med jordbruk

Även om åtskilliga sociala framsteg har gjorts i Afghanistan efter talibanregimens fall 2001 är levnadsförhållandena för landets invånare fortfarande bland de sämsta i världen.

Omkring 60–80 procent av afghanerna arbetar med jordbruk eller boskapsskötsel.

Inbördeskrig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet. Oppositionen mot centralstyret i Kabul består i dag framför allt av talibanerna, en fundamentaliströrelse, men även av olika krigsherrar som spelar en betydande politisk roll. Våld och extremistdåd tillhör vardagen både i huvudstaden Kabul och runt om i landet. Även IS har etablerat sig i landet.

Källa: Nationalencyklopedin, Landguiden

ANNONS