Flygangrepp mot buss med barn – tiotals döda

Minst 29 barn, alla under 15 år, har dödats i flygangreppet mot en buss i Jemen, uppger Internationella Rödakorskommittén. De flesta skadade som vårdas av organisationen efter attacken – sammanlagt 48 personer – är barn under tio år. Men antalet offer tros vara fler.

ANNONS
|

Angreppet inträffade tidigt på torsdagen vid en välbesökt marknad i staden Dahyan i provinsen Saada, i nordvästra Jemen, uppger flera källor för al-Jazira. Enligt en tv-kanal knuten till de Iranstödda Huthirebellerna var det en skolbuss som attackerades. Barnen ska ha varit på väg till en koranskola när flygangreppet genomfördes, rapporterar al-Jazira.

Internationella Rödakorskommitténs (ICRC) talesperson för Mellanöstern kan ännu inte bekräfta om det var en vanlig buss eller en skolbuss som attackerades, eller vad som exakt hänt.

- Det vi vet är att det var många barn på bussen. Vårt medicinska team på sjukhuset i Saada som vi stöttar tog emot tiotals döda och skadade, de flesta av dem barn, säger Sarah Alzawqari, som är stationerad i Beirut, till TT.

ANNONS

"Respektera civila"

Organisationens fokus ligger nu på att hjälpa till med mediciner och utrustning för att kunna ta hand om skadade och döda.

- Vi uppmanar de stridande parterna att respektera civila och bespara folket lidande, säger hon.

Enligt lokala myndighetsföreträdare dödades sammanlagt 50 människor i flygangreppet, skriver ICRC:s landschef Johannes Bruwer på Twitter. Minst 77 uppges ha skadats.

Organisationens sjukhus i regionen har tagit emot 30 döda och 48 skadade, majoriteten av dem barn. De flesta av dem som vårdas är under tio år. Kvarlevorna efter 29 barn under 15 år som dödades i angreppet har tagits omhand av ICRC.

Huthirebellerna anklagade tidigt den saudiskledda militäralliansen som deltar i kriget på den jemenitiska regeringens sida för attacken. Alliansen har senare sagt sig ligga bakom bombningen, men kallar räden "en legitim militär insats" och ett svar på en robotattack mot den saudiska staden Jizan i onsdags.

"Robotramper angreps"

"(Flygräderna) har genomförts i enlighet med internationell och humanitär rätt", skriver alliansen i ett pressmeddelande som distribuerats av den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA. Saudiarabien anklagar samtidigt Huthirebellerna för att använda barn som mänskliga sköldar, skriver nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Enligt Riyad har angrepp genomförts mot robotramper. Men det tillbakavisas av en jemenitisk journalist baserad i huvudstaden Saana.

- Det finns inga militära anläggningar i närheten, säger journalisten Nassir Arrabyi till al-Jazira.

Flera av offren var personer som angreps när de försökte hjälpa de skadade i bussen, enligt Arrabyi.

"Bryter mot regler"

- Om det är en avsiktlig attack mot en civil buss är det naturligtvis ett allvarligt brott mot den internationella humanitära rätten, civila ska naturligtvis skyddas. Men det återstår att se vad som exakt hände i det här fallet, säger svenska Röda Korsets internationella chef Melker Måbeck till TT.

I stort är den humanitära situationen i Jemen fruktansvärt svår, tillägger han.

- Närmare 20 miljoner människor är i akut behov av humanitär hjälp, respekten för den internationella rätten är bristfällig, och det som hände i morse verkar vara ett tragiskt exempel på det.

ANNONS

USA uppmanade på torsdagskvällen svensk tid den saudiskledda alliansen att utreda attacken.

- Vi är verkligen bekymrade över rapporerna att en attack resulterade i civila dödsoffer, sade Heather Nauert, talesperson för amerikanska UD, vid en presskonferens.

TT

Bakgrund: Kriget i Jemen

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har över 10000 människor dödats och tre miljoner har drivits på flykt. Därtill har tusentals människor dött i kolera. Flera försök till fredsavtal har misslyckats.

Saleh öppnade i slutet av förra året för förhandlingar med Saudiarabien, men då vände sig Huthirebeller mot honom, och han dödades den 4 december.

ANNONS