FN fördömer våldtäkter i Sydsudan

FN fördömer en rad nya, brutala sexuella övergrepp i staden Bentiu i norra Sydsudan. Det är organisationen Läkare utan gränser som slagit larm om att 125 flickor och kvinnor våldtagits.

ANNONS
|

Övergreppen har skett under ett nytt våldsutbrott som började den 19 november, i ett område som kontrolleras av regeringen. Offren har attackerats när de till fots var på väg mot ett centrum för matdistribution i staden Bentiu. De okända förövarna var unga män, klädda i civila kläder eller i uniformer.

Kvinnorna har också misshandlats och rånats, enligt FN:s fredsbevarande styrka i området, Unmiss.

- Unmiss har omedelbart sänt patruller till området för att genom sin närvaro garantera säkerheten, och vårt människorättsteam har inlett en utredning för att identifiera förövarna, säger FN-styrkans chef David Shearer.

ANNONS

FN har också uppmanat beväpnade styrkor i området att ha kontroll över sina trupper så att inga inom dem begår brottsliga gärningar, tillägger han.

Lokala myndigheter har ställt sig tvivlande till uppgifterna om övergreppen.

Efter flera år av inbördeskrig slöts för dryga två månader sedan ett fredsavtal mellan regeringen och rebellgrupper. Men etniska konflikter kvarstår och mängder av vapen är i omlopp, vilket drabbar civila.

TT-Reuters

Fakta: Sydsudan

Sydsudan är världens yngsta land och ett av de mest outvecklade länderna i världen. Antalet invånare är något oklart, men FN beräknar att omkring 12 miljoner bor där.

Nio av tio invånare lever på jordbruk, men produktiviteten är låg. 1,6 miljoner människor får nödstöd av FN:s livsmedelsprogram.

Sedan en konflikt utbröt i december 2013 har fler än 2,3 miljoner människor tvingats på flykt, 650000 av dem bor i läger i grannländerna.

Källa: WFP, Landguiden

ANNONS