Folkomröstningen om självständighet för den självstyrande kurdiska regionen i Irak planeras till den 25 september. Arkivbild.
Folkomröstningen om självständighet för den självstyrande kurdiska regionen i Irak planeras till den 25 september. Arkivbild.

FN och USA varnar men kurderna går vidare

USA och FN varnar för att en folkomröstning om självständighet för den självstyrande kurdiska regionen i Irak kan ha en destabiliserande verkan och uppmanar till dialog. Men kurderna tänker gå vidare med planerna.

ANNONS
|

Brett McGurk, det amerikanska sändebudet till den USA-ledda koalitionen mot terrorgruppen IS, säger till reportrar att en kurdisk folkomröstning är farlig och kan få konsekvenser som är mycket svåra att kontrollera.

- Folkomröstningen för bara med sig en väldig massa risker och det är ingenting som USA kan kontrollera.

I ett enigt uttalande säger också FN:s säkerhetsråd att folkomröstningen, som planeras till måndagen, kan hindra insatser för att hjälpa flyktingar att komma hem.

ANNONS

Planerna på en folkomröstning har orsakat våldsamma sammandrabbningar i den irakiska oljestaden Kirkuk.

Massud Barzani, president i den självstyrande kurdiska regionen, klargjorde dock ännu en gång på fredagen att folkomröstningen blir av och att Iraks kurder är redo "att betala vilket pris som helst för frihet".

Iraks, Irans och Turkiets regeringar har också luftat hårt motstånd. Dessa länder har stora kurdiska minoritetsbefolkningar och rädslan är att självständighetsivern ska sprida sig.

TT-AFP
ANNONS