FN vill se "trovärdig" utredning av bussdåd

FN:s säkerhetsråd kräver en "trovärdig och transparent" utredning av bussbombningen i Jemen i veckan som tog 51 liv, varav 29 barn.

ANNONS
|

Sverige, som fram till årsskiftet är medlem i säkerhetsrådet, var bland de fem länder som tog initiativ till fredagens extrainsatta möte. Det skedde bara en dryg vecka efter att FN:s särskilde Jemensändebud Martin Griffith hållit en dragning inför rådet om den allvarliga situationen i landet.

"Horribel attack"

- Sedan dess har det snarare blivit värre. Och i går hade vi den horribla attacken som bland annat drabbade en buss full av barn, säger Vaverka på telefon till TT.

ANNONS

- I det ljuset kändes det bra att vi kunde samlas, uttrycka vår oro och efterlysa en trovärdig och transparent utredning samt mana till besinning.

Även USA och FN:s generalsekreterare António Guterres har krävt en utredning av bussbombningen. Och tidigare på dagen meddelade den saudiskledda koalition som strider i landet att en sådan undersökning kommer att ske.

Koalitionen står på den jemenitiska regeringens sida i inbördeskriget och har pekats ut som ansvarig för torsdagens attack. Utöver de 51 dödsoffren skadades 48, varav många barn.

Samtal i Genève

Situationen i Jemen har länge pekats ut som en av de värsta humanitära kriserna i världen. Människor svälter, kolera härjar och extremistgrupper verkar. Vaverka säger att man som medlem i FN:s säkerhetsråd trots allt måste fortsätta att tro på en politisk lösning, utan att vara naiv.

- Nästa möte om en politisk lösning hålls den 6 september i Genève. Vi hoppas att det kan göra skillnad.

ANNONS

Tidigare uppmanade generalsekreterare António Guterres alla parter att respektera internationell humanitär rätt, "i synnerhet de grundläggande reglerna om åtskillnad, proportionalitet och försiktighet vid attacker", enligt ett uttalande från hans talesperson.

TT

Bakgrund: Kriget i Jemen

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har över 10000 människor dödats och tre miljoner har drivits på flykt. Därtill har tusentals människor dött i kolera. Flera försök till fredsavtal har misslyckats.

Saleh öppnade i slutet av förra året för förhandlingar med Saudiarabien, men då vände sig Huthirebeller mot honom, och han dödades den 4 december.

ANNONS