Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.
Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.

Forskare varnar för mer kaos i Venezuela

Stödet för den venezuelanska regeringen kommer att sina ytterligare i och med USA:s nya sanktioner, tror forskaren Edmé Dominguez. Hon oroar sig dock mer över vad som ska hända efter det eventuella maktskiftet.

ANNONS
|

Över 95 procent av Venezuelas exportinkomster kommer från oljan och eftersom USA är den i särklass största köparen kommer de nya sanktionerna som infördes tidigare i veckan att få katastrofala konsekvenser, enligt Edmé Dominguez, som är freds- och konfliktforskare vid Göteborgs universitet.

- Det råder redan en fruktansvärt dålig situation i oljeindustrin. Den är helt körd i botten på grund av korruption och bristen på reparationer och investeringar, säger hon.

ANNONS

- Den enda lösningen skulle vara att sälja till något annat land, men det är inte möjligt på kort sikt.

Befolkningen drabbas

Venezuela importerar merparten av basvarorna eftersom det saknas tillräckligt med lokala industrier. Bortfallet av oljeintäkter gör det nu ännu svårare att köpa in medicin och livsmedel, vilket gör att Dominguez tror att stödet för president Nicolás Maduro kommer att sina ytterligare.

- Regeringen försöker behålla det lilla stöd den har genom att leverera matpaket och annat. Men det räcker inte för alla och det är därför som många som tidigare har sympatiserat med Maduro inte gör det längre, säger hon.

- När regeringen inte längre kan leverera det lilla som den levererar så har jag svårt att se hur den ska fortsätta att behålla det stödet.

ANNONS

Sanktionerna innebär att Venezuelas statliga oljebolag PDVSA inte längre får betalt för sin försäljning till amerikanska raffinaderier och att intäkterna från det USA-baserade dotterbolaget Citgo hamnar på ett låst konto till dess att Maduro har överlämnat makten.

Saknar plan

Dominguez har inte mycket till övers för regeringen i Venezuela, men är kritisk till att USA så hårt pressar landet till maktskifte – utan att egentligen ha någon vidare plan.

- Min åsikt är att varken USA eller EU har klart för sig vad som ska hända sedan. De vill ha bort Maduro, men vilka garantier finns för att det inte blir kaos?

Enligt Dominguez finns en överhängande risk för ökade oroligheter eftersom oppositionen är djupt splittrad.

- Det enda som enar dem är kampen mot Maduro. Men utöver det finns stora klyvningar, till exempel vad gäller hur man ska återställa ekonomin.

ANNONS

Får stöd av Ryssland

Maduro hävdar att sanktionerna är ett sätt för USA att stjäla dotterbolaget Citgo och han får stöd av sina allierade. Ryssland anser att de amerikanska sanktionerna är olagliga och Kina att USA bör ta ansvar för de allvarliga konsekvenserna.

- Det är sant att sanktionerna strider mot all internationell rätt och mänskliga rättigheter och jag tycker att det är fel att USA alltid kan göra som de vill med alla regeringar som de inte tycker om, säger Dominguez.

- Samtidigt delar jag inte bilden av Maduro som offer för imperialismen och USA:s komplott och kan heller inte försvara situationen som den är i Venezuela där regeringen är fullständigt korrupt.

Hänger på militären

Den självutnämnda presidenten Juan Guaidó har sagt att han ska ta kontroll över Venezuelas tillgångar utomlands och utnämna nya styrelser för PDVSA och Citgo. Men Dominguez har svårt att förstå hur det skulle gå till rent praktiskt eftersom han ännu inte har någon makt.

ANNONS

Enligt henne hänger i stället mycket på militären, som står sida vid sida med Maduro, och som kontrollerar oljebolagen.

- De är bryggan för hela makten i Venezuela. Utan dem finns ingen chans att ändra på situationen.

TT

Fakta: Venezuela

Nicolás Maduro tog över som president efter sin mentor Hugo Chavez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj 2018. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet.

Venezuela sitter på jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet. Venezuela lider av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner. Över en miljon människor har flytt till grannlandet Colombia.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS