En frivilig tar hans om sopor vid grönområdet National Mall i USA:s huvudstad Washington DC. I bakgrunden syns kongressbyggnaden Capitolium, där en eventuell budgetuppgörelse om att öppna statsapparaten måste godkännas.
En frivilig tar hans om sopor vid grönområdet National Mall i USA:s huvudstad Washington DC. I bakgrunden syns kongressbyggnaden Capitolium, där en eventuell budgetuppgörelse om att öppna statsapparaten måste godkännas.

Fulla toaletter i nedstängt USA

Överfulla toaletter i nationalparkerna. Stängda invandringsdomstolar. Stopp för nya ölsorter. Nedstängningen av delar av USA:s statsapparat, snart den längsta i landets historia, berör fler än de 800 000 anställda som inte får lön.

ANNONS
|

Bland annat hotas ett statligt program som ger amningshjälp och näringstillägg till närmare sju miljoner mammor och deras små barn, rapporterar nyhetskanalen CNN. Vissa vetenskapliga forskningsprojekt kan komma att läggas ner och hälsokliniker i flera reservat för ursprungsfolk står utan statligt stöd. Och att över 300 domare i invandringsdomstolar har permitterats utan lön lär inte snabba på rättsprocesserna.

Vidare kan USA:s många bryggerier i nuläget inte öppna nya anläggningar eller lansera innovativa ölsorter, eftersom sådana initiativ måste godkännas av den nedstängda myndigheten TTB. Det irriterar många när Super Bowl, finalen i amerikanska fotbollsligan, närmar sig.

Svårt säga ja

I landets nationalparker fortsätter samtidigt sopbergen att växa vid otömda papperskorgar och toaletter, eftersom personalstyrkan är kraftigt nedskuren. I Joshua Tree, i södra Kalifornien, uppmanas besökare genom handskrivna skyltar att ta med sitt eget skräp och i Yosemite, längre norrut, har volontärer ryckt in.

ANNONS

- Många av oss är oroade över att det är så många människor i parken och att det samtidigt saknas service. Vi försöker bibehålla våra vackra parker tills dess att servicen är återställd, säger Ken Yager, som frivilligarbetar med att hålla rent i Yosemite, till tidskriften Fortune.

På landets andra kust, i huvudstaden Washington DC, har nedstängningen fått konsekvenser för giftaslystna par. Detta eftersom det kontor som utfärdar äktenskapslicenser fick slå igen portarna när stängningen inleddes den 22 december. Men i tisdags antogs en nödlag som ger borgmästaren rätt att utfärda licenser under en 90-dagarsperiod.

- De kan stänga statsapparaten men inte porta kärleken från DC, sade lokalpolitikern Brandon Todd i samband med omröstningen.

Längst i historien?

Nedstängningen berör nio större myndigheter och departement samt ett antal mindre. Fortgår den in på lördag blir den rekordlång. Då överskrids den historiska 21 dagar långa stängning som löpte över årsskiftet 1995–1996 och som orsakades av ett nedskärningsbråk mellan den dåvarande presidenten Bill Clinton och republikanen Newt Gingrich, som var kongressens talman.

ANNONS

Nu handlar det i stället om president Donald Trumps krav på motsvarande 50 miljarder kronor till en gränsmur mot Mexiko – något som Demokraterna och vissa republikaner motsätter sig. Det var den begäran som gjorde att kongressen inte kunde enas om en budget för de nu stängda myndigheterna, som tillsammans utgör ungefär en fjärdedel av statsapparaten.

- Om vi inte hittar någon lösning kommer det här att pågå länge, varnade en bister Trump nyligen.

Tidigare har han sagt att han är villig att låta nedstängningen pågå i månader eller till och med år eftersom han anser att gränsmuren är så viktig. Presidenten har även antytt att han kan tänka sig att utlysa undantagstillstånd för att på så sätt kringgå kongressen och säkra finansieringen – en manöver som sannolikt skulle utmanas i domstol som grundlagsvidrig.

Betong blir stål

Demokraterna, som i förra veckan tog över majoriteten i representanthuset, har lovat att försöka få igenom enskilda budgetar för de myndigheter som inte direkt berörs av murbygget. Detta så att till exempel skatteåterbäringar kan betalas ut och statsanställda inte missar sina lönecheckar.

ANNONS

Men det är tydligt att båda sidor har målat in sig i varsitt hörn: Demokraterna, som säger att de också vill ha stärkt gränssäkerhet men anser att det är fel att lägga så mycket pengar på en mur, vill öppna statsapparaten innan man förhandlar om gränsåtgärder. Trump har sagt att stängningen fortgår tills pengarna för muren hostas upp. Han visar dock viss flexibilitet rörande vad som egentligen ska resas.

- Barriären, eller muren, kan vara av stål i stället för betong, om det hjälper, sade han härom dagen.

TT

Bakgrund: President Trump och USA:s gräns

Tuffare invandringspolitik, ökad säkerhet och en gränsmur mot Mexiko är profilfrågor för USA:s nationalistiske president Donald Trump. Här är några av hans mest uppmärksammade invandringspolitiska åtgärder och utspel i punktform:

• 2017 väckte presidenten uppståndelse med ett inreseförbud för personer från i huvudsak muslimska länder, något som upprepade gånger utmanades i domstol men senare trädde i kraft i nedbantad och omskriven form.

• Trump har även lovat tuffare tag mot de cirka 10,7 miljoner papperslösa som lever i skuggorna i USA. Under budgetåret 2018, som avslutades den sista september, deporterades drygt 256000 personer vilket var en ökning med 13 procent jämfört med året innan.

• I april i fjol stramades USA:s migrationspolitik åt markant då dåvarande justitieminister Jeff Sessions meddelade att nolltolerans råder mot olaglig invandring, att alla som illegalt tar sig över den södra gränsen grips och åtalas. Under budgetåret 2018 greps nära 397000 personer för att olagligt ha tagit sig över gränsen. Det är fler än 2017, men färre än det senaste decenniets årsgenomsnitt på drygt 400000 gripanden och betydligt färre än rekordåret 2000 då över 1,6 miljoner människor greps.

• I höstas gjorde Trump flera uppmärksammade verbala utspel mot en så kallad migrantkaravan med några tusen centralamerikaner som vandrade norrut mot USA. Han skickade även militär till gränsen inför deras ankomst.

• Den 22 december stängdes delar av statsapparaten ner på grund av ett budgetbråk som orsakats av presidentens krav på 5,7 miljarder dollar för bygget av en gränsmur.

ANNONS