Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

181016-usakavanaughmagi-785757_se.ttela_1.jpg
Brett Kavanaugh har häxorna emot sig. Arkivbild.

Häxor tar till svart magi mot Kavanaugh

Efter en turbulent utnämningsprocess har USA:s nye, kontroversielle HD-domare Brett Kavanaugh fått ett nytt problem på halsen. En grupp "häxor" planerar att lägga en besvärjelse på Kavanaugh, i protest mot utnämningen.

Ceremonin ska gå till i två steg, förklarar ägaren till den lilla ockulta bokhandeln i Brooklyn i New York, där ceremonin ska hållas. Först läggs en besvärjelse över Kavanaugh med hjälp av recitation, tända ljus och inslag som jord från en kyrkogård. I det andra steget ges "häxorna" chansen att ge utlopp för sin vrede, berättar Dakota Bracciale för The Guardian.

- Det hela kommer att bli renande, vare sig du tror det eller inte. Högern har sina kyrkor men vänstern är splittrad. Hos vänstern hittar du ateisterna, humanisterna, de sekulära, folk som följer otraditionella religioner. Så hur ska alla de samlas i oroliga tider? Det är vad vi gör här, säger hon.

Konservativa, kristna grupper i USA rasar över initiativet som man anser är ett nytt sätt att offentligt försöka skämma ut Republikanerna. En häxceremoni har tidigare hållits över president Donald Trump.

Hälften av biljettintäkterna från den utsålda ceremonin kommer att gå till kvinnoorganisationer och välgörenhet.

Brett Kavanaugh har anklagats för försök till våldtäkt och sexuella trakasserier vilket ledde till att nomineringen av honom till den inflytelserika posten som en av domarna i USA:s högsta domstol präglades av svåra politiska strider. Han röstades in med minimal marginal, och tillsättningen av honom har lett till stora protester.

Fakta: Brett Kavanaugh

TT

53-årige Brett Kavanaugh, som var president Donald Trumps kandidat till posten som HD-domare, beskrivs som en mycket konservativ ämbetsman. Han är traditionalist, det vill säga för en bokstavstrogen tolkning av USA:s grundlag från 1789.

Kavanaugh har bland annat arbetat i Vita huset under republikanen George W Bush samt för den särskilde åklagaren Ken Starr som utredde den demokratiske presidenten Bill Clinton för fastighetshärvan Whitewater och dennes affär med praktikanten Monica Lewinsky. Hans senaste post är som domare vid en appellationsdomstol i District of Columbia.

Kavanaugh har anklagats för att ha försökt våldföra sig på psykologiprofessor Christine Blasey Ford på 1980-talet. Efter en snabbutredning av FBI, som inte offentliggjorts, ansåg Republikanerna i senaten att inget i den bevisade hans skuld.

Kavanaugh röstades in den 7 oktober. Han ersätter Anthony Kennedy, som ofta röstade liberalt i frågor som rörde medborgerliga fri- och rättigheter.

MEST LÄST