"Hör hemma i historiens soptunna"

Det ordkrigas på Twitter efter USA:s justitieministers beslut att sparka FBI:s vicechef Andrew McCabe. President Donald Trump hyllar beslutet, medan den tidigare FBI-chefen James Comey antyder avslöjanden i frågan i sin kommande bok. Hårdast ord mot Trump kommer från den förre CIA-chefen John Brennan.

ANNONS
|

"När den fulla omfattningen av din besticklighet, moraliska nedrighet och politiska korruption blir känd kommer du att ta din rättmätiga plats som vanhedrad demagog i historiens soptunna. Du kan göra Andy McCabe till syndabock, men du kommer inte att förstöra Amerika... Amerika kommer att segra över dig." skriver Brennan på Twitter om avskedandet av McCabe.

Justitieminister Jeff Sessions förklarade att beslutet att sparka McCabe fattades efter en "omfattande och rättvis" utredning samt att FBI:s "medarbetare ska hålla en hög nivå av ärlighet, integritet och pålitlighet".

McCabe var inblandad i FBI:s utredning av Demokraternas Hillary Clinton och Rysslands roll i presidentvalet 2016. Han har upprepade gånger kritiserats offentligt av Trump, som bland annat sagt att McCabe skyddade Clinton från åtal om hur hon hanterade sina privata mejl.

ANNONS

Förlorar pensionsförmåner

Trump har också rasat över hur McCabe försvarat tidigare FBI-chefen James Comey, som fick sparken i maj i fjol. Efter Sessions besked om avskedet twittrade Trump att det här är "en bra dag för demokratin".

Om några dagar fyller Andy McCabe 50 år, och meningen var att han skulle gå i pension efter 50-årsdagen. Att han avskedas före födelsedagen kan innebära att han förlorar stora pensionsförmåner.

"FBI:s vicechef kämpar mot klockan för att få gå i pension med full ersättning. 90 dagar kvar?!!!", twittrade Trump redan i december.

Och McCabe slår nu tillbaka. Han säger att han fallit offer i "ett krig" som förs mellan regeringen på ena sidan och FBI och den särskilde åklagaren Robert Mueller på den andra. Mueller utreder kopplingarna mellan Ryssland och Trumps kampanj inför presidentvalet 2016, och har på sistone gått snabbt framåt.

"Jag har blivit utpekad och behandlad på det här sättet på grund av den roll jag spelat, det jag har gjort och de händelser jag blivit vittne till efter att James Comey sparkades", säger McCabe i ett uttalande.

"Attacken på min trovärdighet är en del i ett bredare försök att inte bara slå ner på mig personligen utan också att svärta ner FBI, rättsväsendet och underrättelseanställda generellt", skriver han.

ANNONS

Även James Comey, som inom kort kommer ut med en bok om sin FBI-tid, twittrade på lördagen. "Herr president, det amerikanska folket kommer inom kort att få höra min version av historien. Då kan de själva fälla sin dom över vem som är hedervärd och vem som inte är det", skriver han.

Muellerutredningen irriterar

Under dagen rapporterade bland andra Reuters att en källa med insyn uppgivit att McCabe har fört detaljerade anteckningar över sina egna och Comeys alla kontakter med Trump. Dessa anteckningar ska den särskilde utredaren Robert Mueller ha tillgång till, enligt CNN.

Robert Mueller utreder frågan om möjlig inblandning av ryska intressen i presidentvalet 2016. Och även om Muellerutredningen tillsattes av Trumpadministrationen är den en ständig källa till irritation för presidenten.

Trumps personliga advokat John Dowd passade också på att mot bakgrund av avskedandet av McCabe göra ett inspel om Muellerutredningen. Enligt tidningen Daily Beast ber Dowd "en bön" för att Muellerutredningen som "byggde på bedrägligt och felaktigt underlag" ska avslutas. "Bara avsluta den", skriver han till tv-kanalen Fox.

Först meddelade Dowd att han uttalade sig å presidentens vägnar, men enligt The New York Times tog han sedan tillbaka detta och förklarade att han "talade för sig själv, inte presidenten".

ANNONS
TT-Reuters

Fakta: Muellerutredningen

Frågan om Trumpstabens kontakter med Ryssland har länge skapat rubriker. USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning ii 2016 års valrörelse och frågor har rests om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj..

Under valrörelsen uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Han har tillsatt en förhållandevis ryssvänlig stab. Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades avgå sedan han ljugit för vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands dåvarande USA-ambassadör Sergej Kisljak.

Även justitieminister Jeff Sessions träffade ambassadören år 2016 och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet.

Den 9 maj 2017 avskedade Trump FBI-chefen James Comey. I en intervju senare sade Trump att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Comey har offentliggjort minnesanteckningar från sina möten med Trump, enligt vilka presidenten bad honom "släppa" utredningen av Flynn.

Den 17 maj u2017 såg vice justitieminister Rod Rosenstein den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen.

I februari i år riktade Robert Mueller formella anklagelser mot 13 ryska medborgare och tre ryska företag för inblandning i påverkansförsöken.

Robert Mueller har även inom ramen för sin utredning presenterat flera åtalspunkter mot Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort. Denne förnekar brott.

ANNONS