Honduras president Juan Orlando Hernández under ett tal i söndags i Tegucigalpa. Från och med i tisdags har det varit förbjudet att kampanja inför söndagens val.
Honduras president Juan Orlando Hernández under ett tal i söndags i Tegucigalpa. Från och med i tisdags har det varit förbjudet att kampanja inför söndagens val.

Honduras president söker omstritt nytt mandat

Med löften om fortsatt hårda tag mot brottslighet siktar Honduras högerpresident Juan Orlando Hernández på att bli omvald. Men efter en rad skandaler flåsas han i nacken av oppositionen – som anklagar honom för att ha riggat valet.

ANNONS
|

Honduras är fortfarande ett av de mordtätaste länderna i världen. Men mordfrekvensen har sjunkit under de senaste åren, efter att regeringen satt hårt mot hårt mot gatugängen.

Det har Hernández tagit fasta på i sin kampanj inför söndagens val.

- Om ni gör mig till president kommer jag att under de kommande fyra åren ge er ett mer fredligt land än någonsin tidigare, där människor kan gå ut och gå när som helst utan några problem, lovade han under sin valspurt innan kampanjstoppet började gälla natten till i tisdags, rapporterar den honduranska tidningen El Heraldo.

ANNONS

Kuppen i minnet

Presidenten lovar även minskad arbetslöshet och insatser mot den utbredda fattigdomen.

Hans kandidatur är dock i sig omtvistad – konstitutionen förbjuder egentligen en andra mandatperiod för presidenter. Men efter ett beslut från Högsta domstolen har bestämmelsen satts ur spel.

Det har väckt ont blod hos oppositionen som minns hur statskuppen 2009 mot vänsterpresidenten Manuel Zelaya motiverades just med farhågor om att han skulle avskaffa begränsningen av mandatperioder.

Hernández rivaler anklagar honom dessutom för planer på att rigga valet genom sitt inflytande över valmyndigheten, och genom användande av polis och militär. I början av november deltog tusentals oppositionsanhängare i en stor protestmarsch mot den 49-årige presidenten.

Ny allians

Hernández tyngs även av anklagelser om korruption. 2015 avslöjades att mångmiljonbelopp förskingrats från landets socialförsäkringssystem och gått till regerande konservativa Nationalistpartiet, och till Hernández förra valkampanj. Nyligen vittnade även en fängslad narkotikakung i USA om att flera honduranska politiker, däribland presidentens bror, ska ha tagit emot mutor från knarkkarteller.

Hernández utmanare om presidentposten är dels ledaren för den traditionella oppositionen, Liberala partiets Luis Zelaya. Dels har en nybildad oppositionsallians burit fram tv-stjärnan Salvador Nasralla som ytterligare en rival att räkna med. Koalitionen består av den i kuppen 2009 avsatte Manuel Zelayas nya vänsterparti Libre, socialdemokratiska Pinu och det unga Antikorruptionspartiet.

ANNONS

De har samtidigt chansen att göra ytterligare inbrytningar i parlamentet, som länge dominerades av de två traditionella partierna, då honduranerna på söndag även väljer sina 128 representanter i kongressen.

TT
Fakta: Honduras

Centralamerikanska Honduras, med drygt åtta miljoner invånare, är ett av de fattigaste länderna i Latinamerika och kontinentens mest ojämlika. Över 60 procent av befolkningen lever i fattigdom enligt Världsbankens mått.

Grundläggande sjukvård finns endast tillgänglig för omkring en tredjedel av befolkningen och sjukförsäkringssystemet omfattar bara runt en femtedel av de anställda.

Landet har länge präglats av omfattande brottslighet, våld och problem med straffrihet och korruption. Hög arbetslöshet och bristande utbildnings- och socialpolitik har bidragit till en stor rekryteringsbas för de många ungdomsgängen, som bland annat göds av regionens narkotikahandel.

Fjolårets mord på miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres har även satt ljuset på de omfattande människorättsövergreppen, och rest frågor om myndigheternas vilja att ta itu med dessa.

Källa: Landguiden

ANNONS