En hund dras fram ur rasmassorna i Mexico City.
En hund dras fram ur rasmassorna i Mexico City.

Hoppet sinar om överlevande efter skalv

Hoppet att hitta fler överlevande efter jordskalvet i Mexico City för drygt en vecka sedan är i stort sett ute. På flera platser fortsätter dock räddningsarbetare att in i det sista leta efter tecken på liv bland rasmassorna.

ANNONS
|

Nyligen drogs en liten hund fram levande ur en av de raserade byggnaderna. Hunden hittades av japanska räddningsarbetare som sedan bar den i säkerhet, visar bilder på mexikansk tv.

Totalt har 319 människor hittats döda, varav 181 i huvudstaden. Under de tre första dagarna efter skalvet drogs 69 människor fram vid liv. Men sedan sent i fredags har inga levande människor hittats, bara döda kroppar har påträffats.

Tusentals människor har inte kunnat återvända till sina hem eftersom husen anses för osäkra efter skalvet i tisdags, ett skalv med magnitud 7,1.

Jordskalvet har föranlett en debatt kring de byggnadsbestämmelser som togs fram efter det förödande skalvet 1985 – då minst 9500 människor omkom. Diskussioner förs kring huruvida de nya bestämmelserna är otillräckliga, eller för lätta att kringgå.

ANNONS
TT-AFP-AP
Fakta: Jordskalv i Mexiko

Några av de dödligaste jordskalven i Mexiko sedan 1985:

7 september 2017: Ett skalv med magnituden 8,1 drabbar Mexikos södra kust och dödar uppemot 100 personer och skadar eller förstör tusentals byggnader och hundratals skolor.

21 januari 2003: Ett skalv med magnituden 7,8 drabbar västra och centrala Mexiko och dödar minst 28 människor, skadar 300 och gör 10000 hemlösa, många av dem i delstaten Colima.

9 oktober 1995: Ett skalv med magnituden 8,0 drabbar Stillahavskusten och dödar minst 51 människor.

19–20 september 1985: Två jordskalv i västra Mexiko, ett av dem med magnituden 8,0, dödar minst 9500 människor i Mexiko city och delar av landets centrala och västra delar. Delar av huvudstaden fick svåra skador.

ANNONS