Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt. Arkivbild.
Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt. Arkivbild.

Hunt: Möjligt att baxa igenom brexitavtalet

Det minst sagt skeptiska brittiska parlamentet kan komma att ställa sig bakom brexitavtalet, om bara EU bjuder till en aning. Det tror Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt.

ANNONS
|

Hans chef, premiärminister Theresa May, beslutade i veckan att skjuta upp omröstningen i underhuset om avtalet eftersom det stod klart att det skulle ha blivit ett nej. Sedan dess har May försökt få tydligare försäkringar från EU-länderna om att Storbritannien inte ska tvingas kvar i en tullunion med EU efter utträdet – en av de saker brexitivrarna är mest upprörda över.

- Det enda sättet vi kan få detta (avtalet) igenom underhuset, när dammet har lagt sig, är att presentera en version av avtalet som regeringen har förhandlat fram, säger Hunt i en intervju med BBC.

ANNONS

Hoppas på eftergifter

Efter fredagens EU-toppmöte sade May att det är möjligt att EU kommer att ge ytterligare garantier om att nödlösningen för Irland och Nordirland, på engelska kallad backstop, endast är tänkt att vara tillfällig. De andra 27 EU-ledarna gjorde dock klart att de inte kommer att omförhandla avtalet.

Men Hunt tror att EU kommer att gå med på någon form av eftergift för att undvika ett avtalslöst brittiskt utträde, vilket skulle riskera att skada alla inblandade parters företag och ekonomier. Om EU inte är "hjälpsamt och flexibelt" kan det inte räkna bort möjligheten att Storbritannien kraschar ut utan ett avtal, tillägger Hunt.

Förhindra gränskontroller

Backstop syftar till att förhindra att gränskontroller återuppstår på den irländska ön om EU och Storbritannien under de kommande två åren misslyckas med att enas om sin framtida relation. Tanken är i så fall att Storbritannien ska vara kvar i en tullunion med EU så länge ingen annan lösning hittats, så att en gräns inte behöver uppstå på den irländska ön.

TT-Reuters

Fakta: Utträdelseavtalet om brexit

Enligt det utträdesavtal som förhandlats fram mellan EU och Storbritannien kommer det brittiska utträdet den 29 mars 2019 att följas av en övergångsperiod fram till åtminstone den 31 december 2020, med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.

Under övergångsperioden gäller nuvarande EU-regler i Storbritannien. Den 29 mars nästa år kommer dock britterna att lämna sina platser i EU-parlamentet och i EU-kommissionen. Storbritannien förlorar samtidigt sin rösträtt i EU:s institutioner.

Under övergångsperioden kommer britterna att fortsatt betala sin "medlemsavgift" till EU. Samtidigt ska avtal om framtida relationer med EU, exempelvis om handelsavtal och fiskerättigheter, förhandlas fram.

Utträdesavtalet ger EU-medborgare som bor i Storbritannien och britter som bor i EU ungefär samma rättigheter som i dag.

Avtalet slår även fast Storbritanniens finansiella åtagande till EU efter utträdet. Kostnaderna för britterna bedöms bli minst 400 miljarder kronor.

I ett protokoll till utträdesavtalet finns en reservlösning för Nordirland om ingen annan lösning hittas. Lösningen – kallad backstop på brexitengelska – ska förhindra att gränskontroller återupprättas mellan Nordirland och EU-landet Irland.

Reservlösningen innebär att EU och hela Storbritannien, inklusive Nordirland, ska ingå i ett gemensamt tullområde. Nordirland ska dock även följa EU-krav för den inre marknaden när det gäller varor.

ANNONS