Målet för migranterna är Nya Zeelands kust. Arkivbild.
Målet för migranterna är Nya Zeelands kust. Arkivbild.

Indisk fiskebåt med migranter försvunnen

En fiskebåt som misstänks ha mellan 100 och 200 migranter ombord från Delhi och delstaten Tamil Nadu i Indien har försvunnit. Enligt indisk polis kan den vara på väg till Nya Zeeland.

ANNONS
|

Båten lämnade hamnen Munambam i Kerala den 12 januari. Enligt en person som gripits i ärendet är målet Nya Zeeland, uppger två poliser inblandade i utredningen.

Polisen har hittat fler än 70 väskor som lämnats av migranterna, såväl som id-handlingar.

- Väskorna är fulla av torrvaror och kläder, vilket antyder att de förberett sig på en lång resa, säger polisen MJ Sojan.

Båten har inte synts till, och den indiska kustbevakningen liksom andra myndigheter försöker att hitta den.

ANNONS

För att nå Nya Zeeland skulle båten behöva färdas mer än 1100 mil genom några av världens svåraste farvatten, som ofta drabbas av cykloner och stormar.

- Även om den här typen av vågstycken är oroande, så är budskapet till alla som försöker sig på en sådan resa enkelt: Alla försök att nå Nya Zeeland utsätter ditt liv och dina familjemedlemmars liv för stor fara, säger Stephen Vaughan vid nyzeeländska tullen.

Enligt honom tillåter landets lagar att människor som anländer på det här sättet kan sättas i förvar i uppemot sex månader, med möjlighet till förlängning 28 dagar i taget.

- Även om det aldrig varit ett massanländande till det här landet så råder det ingen tvekan om att Nya Zeeland är ett mål för människosmugglare, och att ett massanländande någon gång är en reell risk som vi måste vara förberedda på, säger Vaughan.

ANNONS

Rättad version: I en tidigare version angavs fel månad när båten lämnade hamnen.

TT-Reuters

Fakta: Ankommande till Nya Zeeland

Under förra halvåret beviljades två miljoner människor visum när de anlände till Nya Zeeland. Knappt 600000 av dem kom från Australien, 45000 var studenter, 116000 kom för arbete och en miljon kom som turister eller besökare.

De senaste åren har omkring 1000 årligen sökt om asyl i Nya Zeeland som flyktingar. Vanligaste länderna de kommer från det senaste halvåret är Myanmar (Burma), Colombia, Syrien, Afghanistan, de palestinska områdena och Pakistan.

Källa: Nyzeeländska regeringen

ANNONS