Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171112-slovenval-562787_se.ttela_1.jpg
Sloveniens sittande president Borut Pahor vann andra omgången i valet och får därmed en andra mandatperiod. Arkivbild.

"Instagramkungen" vann valet i Slovenien

Sloveniens sittande president Borut Pahor vann andra omgången i valet och får därmed en andra mandatperiod – men efter mycket svagt valdeltagande. Pahor är en 54-årig politisk veteran som i folkmun kallas kungen av Instagram för sitt ivriga bruk av sociala medier.

Borut Pahor fick 53 procent och slog därmed utmanaren Marjan Sarec som nådde 47 procent. Ännu är inte alla röster räknade men Sarec har erkänt sig besegrad och har gratulerat Pahor.

Samtidigt noterar Sarec, en före detta komiker, att hans egna framgångar som politisk nybörjare visar att slovenerna vill ha förändring.

- Jag är stolt över att ha haft möjligheten att tävla mot eliten. Mitt resultat är bra, det talar för sig själv, säger han.

Enligt den slovenska nyhetsbyrån STA var valdeltagandet bara 41,7 procent, det lägsta sedan landet blev självständigt i början av 1990-talet. I valet 1992 var valdeltagandet nästan 86 procent men har stadigt fallit sedan dess – något som analytiker har förklarat med desillusionerade väljare.

Pahor har riktat in sig på att ses som en enande kraft. Hans kritiker har sagt att han gör det genom att helt enkelt undvika att ta ställning i viktiga frågor.

MEST LÄST