Iranska dåd kan ge sanktioner från EU

Sanktioner mot Iran både gillas och ogillas av EU:s utrikesministrar.

ANNONS
|

Sanktionsfrågan mot Iran diskuterades på dansk och fransk anmodan vid EU-ländernas utrikesministermöte i Bryssel på måndagen. Framför allt har danske Anders Samuelsen tryckt på för ett gemensamt agerande efter uppgifterna om en planerad iransk attack mot exiliranier i Danmark.

- Alla ställde upp och uttryckte sin solidaritet med Danmark och att vi är villiga att diskutera om man ska gå vidare med sanktioner. Det arbetet kan påbörjas, berättar svenska Margot Wallström efteråt.

ANNONS

Men det finns också ett men. För EU är däremot inte intresserat av de sanktioner som USA beslutat införa mot Iran efter att ha hoppat av det avtal som skrevs med Iran härom året för att undvika att iranierna skaffar sig kärnvapen.

I det sammanhanget gillar inte EU sanktioner.

- Det är helt olika saker. Det här ska skiljas från vad vi tycker om kärnavtalet (med Iran). För kärnavtalet handlar också om vår egen säkerhet och att leva upp till vad vi har lovat. Man måste kunna framföra båda budskapen samtidigt, säger Wallström.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Misstankarna mot Iran

Att EU öppnar upp för nya Iran-sanktioner härrör dels till misstankar om ett planerat bombdåd mot oppositionella exiliranier i Frankrike i somras, dels till liknande attentatsplaner i Danmark.

I det danska fallet greps en norsk medborgare med iransk bakgrund i Göteborg den 21 oktober. Han misstänks för att tillsammans med iransk säkerhetstjänst ha planerat ett attentat mot tre exiliranier i Danmark.

ANNONS