Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171110-syrienoro-561730_se.ttela_1.jpg
IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi 2014. Arkivbild.

IS återtog delar av al-Bukamal

Slaget om al-Bukamal, beskrivet som terrorrörelsen IS sista fäste, fortsätter. Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har IS nu återtagit kontrollen över delar av staden.

- Jihadisterna återvände och återtog flera områden, säger Rami Abdel Rahman, chef för det brittiskbaserade SOHR.

I torsdags utropade syriska regeringssidan och dess allierade seger i al-Bukamal, en liten stad nära Syriens sydöstra gräns mot Irak. Men IS stridande styrkor var uppenbarligen inte utslagna, utan tog tillbaka ungefär 40 procent av samhället – i dess norra, nordöstra och nordvästra delar.

- IS försöker försvara sin sista bastion, säger Rami Abdel Rahman.

Samtidigt rapporterar en Hizbollahkontrollerad nyhetstjänst att terrorrörelsens mytomspunne högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi var på plats i al-Bukamal i samband med striderna tidigare i veckan. Uppgifterna är obekräftade, och hans nuvarande öde är okänt.

När IS var som starkast 2015 kontrollerade gruppen stora områden i främst Syrien och Irak och tryckte egna pengar, införde drakoniska lagar och planerade attacker över stora delar av världen. Sedan dess har en USA-ledd allians samt en annan allians mellan regeringsstyrkor och miliser med ryskt understöd slagit hårt mot det självutnämnda kalifat som utropades 2014.

Fakta: Striderna i östra Syrien

Efter IS självutropade huvudstad al-Raqqas fall i mitten av oktober flyttade kriget mot extremistgruppen till provinsen och staden Dayr al-Zawr i östra Syrien. Den del av staden som kontrollerats av IS intogs av regeringsstyrkor med stöd av regimtrogna milisgrupper och ryskt stridsflyg.

På torsdagen kom beskedet att även al-Bukamal – den sista stad IS höll i Syrien och Irak – återtagits från terrorgruppen. Men IS uppges nu ha gått till motattack.

Även på andra sidan den närbelägna gränsen mot Irak är IS hårt ansatt. Irakiska styrkor har varit framgångsrika i sin offensiv mot jihadisterna.

MEST LÄST