Jair Bolsonaro mot klar seger

Högernationalisten Jair Bolsonaro ser ut att gå mot en klar seger i presidentvalet i Brasilien. Omedelbart efter att vallokalerna stängde visade en vallokalsundersökning att han lyckades samla 55,7 procent av rösterna.

ANNONS
|

Utanför Bolsonaros bostad i Rio de Janeiro utbröt glädjescener när vallokalsundersökningarna nådde allmänheten, rapporterar The Guardian. Fyrverkerier sköts upp i luften och dansande människor blandades med viftande flaggor.

- Jag kan se en bättre framtid för min son, bättre sjukvård, utbildning, säkerhet, någonting jag inte har sett på år, säger väljaren Rafael Gomes till tidningen.

- Det här är fenomenalt. Det är en unik känsla.

ANNONS

38-årige Andre Luiz Lobo är ytterligare en som firar.

- Alla de här människorna är förbannade, upprörda över korruption och brott, och vi står med Bolsonaro. Folket har talat.

Lugnt röstande

Röstandet rapporteras ha gått lugnt till i hela landet, trots att vissa våldsamheter förekommit under valkampanjen. Det konstaterade Laura Chinchilla, Costa Ricas tidigare president och ansvarig på den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS, som har övervakat valet.

Kandidaterna som gjorde upp om presidentposten var den segertippade Bolsonaro, från Socialliberala partiet (PSL), och Arbetarpartiets (PT) Fernando Haddad, som beskrivits som den tidigare presidenten Lula da Silvas kronprins.

När vallokalsundersökningar började trilla in sent på söndagskvällen svensk tid visade de att Bolsonaro går mot en klar seger. Enligt en undersökning får han 55,7 procent av rösterna, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Haddad samlar 44,3 procent.

"Demokratin på spel"

Båda kandidaterna hade under söndagen lagt sina röster på olika platser.

- Demokratin står på spel, vår frihet står på spel, sade 55-årige Haddad när han röstade i en skola i São Paolo.

ANNONS

Hans anhängare höll i röda och vita rosor medan hans motståndare på andra sidan gatan slog med pannor och kastruller i protest.

63-årige Bolsonaro röstade i en vallokal i Rio de Janeiro, där han fick ta sig in via en bakdörr för att glida förbi folkmassan. I sin gröna militärjacka gjorde han tumme upp och sade att han inte kunde ge något uttalande av säkerhetsskäl.

Historiskt val

Valet är historiskt, konstaterade Torsten Wetterblad, forskare knuten till Latinamerikainstitutet, innan resultatet var klart.

- Valet markerar tydligt slutet på en politisk epok och början på en ny, som ingen riktigt vet vad den kommer att innebära om Bolsonaro vinner, sade han.

Han har pratat med många väljare i de brasilianska storstäderna under veckorna före valet och vittnar om en stor osäkerhet kring vad en Bolsonaroseger skulle kunna innebära för landet.

- Bolsonaro har ingen stor politisk erfarenhet ur ett regeringsperspektiv och det har inte heller de människor som han omger sig med.

ANNONS

- Det finns mycket spekulationer om att detta kan gå käpprätt åt helskotta, att han inte alls lyckas genomföra den politik som han har utlovat. Det är ett enda stort frågetecken.

Under valspurtens sista dagar började Haddad knappa in på Bolsonaro men uppenbarligen nådde han inte ända fram.

Lättare vapenlagar

Bolsonaros motståndare befarar att presidentkandidaten – som talar positivt om militärdiktaturen 1964–1985 och försvarat dess användande av tortyr mot vänsterpolitiker – vill kringskära demokratin. Miljövänner oroas också av hans planer på att avveckla hinder för skövlingen av Amazonas.

Haddad, å sin sida, har tyngts av missnöjet med tillståndet i landet som många tillskriver PT, vars 13 år långa maktinnehav tog slut 2016 då Lulas efterträdare Dilma Rousseff avsattes genom riksrätt.

TT-AFP

Fakta: Röstningsplikt för läskunniga

Den 7 oktober hölls första omgången i Brasiliens presidentval samtidigt som valet av ledamöter till senaten och deputeradekammaren, de två kamrarna i landets parlament. Man röstade också i olika val på delstatsnivå. Brasilien har 26 delstater som har relativt stort självstyre.

Presidenten väljs på fyra år. För att vinna i första omgången är en kandidat tvungen få minst hälften av rösterna och så blev inte fallet. Således står de två med flest röster mot varandra i en andra och avgörande presidentvalsomgång.

I Brasilien gäller röstningsplikt för alla läskunniga mellan 18 och 69 år. Nästan 150 miljoner människor är röstberättigade. I valet 7 oktober var valdeltagandet 79,7 procent.

Källa: Landguiden, BBC

ANNONS