Japans upprustning riktas mot Kina

Pressat av Kinas militära upprustning och Nordkoreas kärnvapenprogram fortsätter Japan att bygga upp sin försvarskapacitet. I december presenterar regeringen sin nya försvarsplan, som väntas innehålla element som kan ändra maktbalansen i regionen.

ANNONS
|

För sjunde året i rad ökar Japan sin försvarsbudget. En strid ström av inköp av ny utrustning – eller planer på det – talar sitt tydliga språk. Det rör sig bland annat om avancerade robotförsvar och nya jagare. Tidigare i år trädde landets första marinkårsenhet sedan andra världskriget i tjänst.

Enligt Eric Heginbotham, expert på japansk säkerhetspolitik vid amerikanska MIT, håller Japan på att bygga upp ett antal anfallssystem. Det rör sig bland annat om ett intresse för kryssningsrobotar som kan avfyras från flygplan och robotar som på långt håll kan slå ut fartyg.

Det ryktas också om att Japan vill lägga en beställning på ytterligare 100 stridsflygplan av typen F-35, varav ett antal ska ha extra kort startsträcka och möjlighet att landa vertikalt. Det är ett inköp som enligt källor till CNN skulle kunna påverka maktbalansen i regionen.

ANNONS

- För några år sedan började man skaffa helikopterjagare med platta däck, som ser väldigt mycket ut som hangarfartyg, säger Heginbotham till TT.

Möjligt hangarfartyg

Japan har inte haft några hangarfartyg – alltså flytande baser för stridsplan – sedan andra världskriget, då de användes för att anfalla andra nationer. Det spekuleras i att helikopterjagarna med de nya F-35-planen kan komma att fungera som hangarfartyg, för att få ett nytt vapen mot Kinas robotsystem.

- Det är svårt att slå mot fartyg, med hangarfartyg kan Japan öka antalet platser man kan starta sina plan från och de kan verka i en del ö-områden där det kan vara svårt att landa flyg. Japan kan också potentiellt föra in de här fartygen i Sydkinesiska sjön (där flera länder kämpar om kontrollen).

Det som driver på upprustningen är att Japan känner sig pressat av ett Kina som på kort tid kraftigt ökat sin militära kapacitet. Så sent som 2000 var Japans försvarsbudget fortfarande större än Kinas.

ANNONS

- Nu är Kinas försvarsbudget tre gånger så stor som Japans. Det är en enorm förändring. Även om pengarna bara är en del så har Kina gjort enorma framsteg på alla områden. För sju år sedan var deras flotta en fregattstyrka. Nu producerar landet jagare snabbare än USA.

Japan oroas också över Nordkoreas kärnvapen- och robotkapacitet, vilket bland annat ökat behovet av avancerade luftvärns- och radarsystem.

Svårt att samarbeta

Heginbotham ser flera problem med dagens japanska försvar. Bland annat har de olika grenarna – armén, flygvapnet och flottan – en tradition av att agera självständigt och har svårt att samarbeta. Flera av systemen kommunicerar inte med varandra och det finns misstro i ledarskikten mot varandra. Japan har också svårt att bemanna sina väpnade styrkor, till följd av bland annat en åldrande befolkning.

- De har inte en särskilt stor militärstyrka sett till antalet man, och har ändå inte lyckats fylla sina led. Det kan vara omkring tio procent som saknas.

ANNONS

Kina följer den japanska upprustningen med vaksamma ögon. I Japans grundlag frånsäger sig landet rätten att lösa internationella konflikter med våld och att hålla militära styrkor, ett arv från slutet av andra världskriget. Statliga kinesiska medier beskriver Japans nya inriktning som ett steg i fel riktning.

- Teorin om att Kina är ett hot är bara en ursäkt för Japan att göra som man vill, säger den kinesiska militärexperten Song Zhongping till statliga Global Times och tillägger att hangarfartygsplanerna kan skada relationerna mellan länderna.

TT

Fakta: Japans upprustning

Japan har de senaste åren köpt, byggt eller beställt flera nya vapenslag och gjort andra uppgraderingar av sitt försvar. Här är några exempel:

Nya jagare: I somras sjösattes den första robotjagaren av typen 27DDG, eller Maya-klass, efter den första jagarens namn. Jagarna är utrustade med stridssystemet Aegis och ska kunna upptäcka och bekämpa lågt flygande inkommande antifartygsrobotar. Maya ska vara stridsdugligt år 2020, med ett systerfartyg året därpå.

Nya flygplan: Japan har av den amerikanska tillverkaren Lockheed Martin beställt 42 F-35-flygplan av smygtyp. Dessutom ryktas om att landet vill beställa ytterligare 100 plan. Ett okänt antal ska vara av B-modellen, som kan landa vertikalt och har kort startsträcka. Japan har också beställt nio radarspaningsflygplan av typen E-2D Advanced Hawkeye.

Helikopterjagare: Fartygen Izumo och Kaga kallas helikopterjagare, men de 248 meter långa fartygen ryktas kunna användas som hangarfartyg för F-35B-planen. Fartygen är en del av flottan sedan 2015 och 2017.

Marinkårsenhet: Tidigare i år presenterade Japan sin första marinkårsenhet, som ska kunna användas för att snabbt sättas in i ö-världen.

Robotförsvar: Landet satsar miljarder på robotförsvar. Det rör sig bland annat om landbaserade Aegis-radarstationer samt nya luftvärnsrobotar av SM-3-typ. Landet har också investerat i PAC3 luftvärnsrobotar till landets Patriotsystem.

Källor: Nikkei Asian Review, CNBC, Defence News

ANNONS