Jemensamtal startar på svenskt slott

Inom några timmar drar samtalen mellan de stridande parterna i Jemenkonflikten i gång på Johannesbergs slott i Uppland. Att enbart få Huthirebellerna och regeringssidan till Sverige är att betrakta som en smärre seger för FN-sändebudet Martin Griffiths.

ANNONS
|

Griffiths håller presskonferens tillsammans med utrikesminister Margot Wallström (S) på förmiddagen på slottet. Sedan tar det svåra arbetet med att bygga förtroende, få till dialog och så småningom prata sakfrågor vid.

- Detta är ett steg i rätt riktning, på en lång och svår process. Det faktum att de hålls i Sverige, ett land som är respekterat av alla stridande parter, gör att det är sannolikt att samtalen på något sätt blir framgångsrika, säger Afrah Nasser, jemenitisk journalist boende i Sverige och knuten till tankesmedjan Atlantic Council, till TT.

ANNONS

Öppna flygplats?

Förhoppningen är att parterna ska nå några grundläggande överenskommelser som kan bygga förtroende inför framtida förhandlingar. Afrah Nasser ser öppnandet av flygplatsen i Sanaa som en viktig fråga som borde kunna lösas under konsultationerna i Sverige.

- Blockeringen av vägar in till Jemen har gjort mer skada än flyganfallen. Det är akut brist på jobb, mat, mediciner. I dag är bröd och mjölk dyrare än här i Sverige. Och människor dör av vanligtvis enkelt behandlade sjukdomar.

Hon hoppas också på ett eldupphör – ett stopp för bombningarna i Jemen och raketbeskjutningen mot Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Att nå en långsiktig fredslösning kommer dock att bli mycket svår, säger Afrah Nasser.

- Ingen part vill visa att den är den svaga parten. Frågan för FN:s medlare är hur man ska hitta ett sätt att få båda att se ut som vinnare, men samtidigt avsluta konflikten och våldet. Det är nästan ett omöjligt uppdrag.

ANNONS

Akut nöd

Samtalen i Sverige uppskattas ta cirka sju, åtta dagar och kan komma att förlängas, enligt uppgifter till TT. Sist parterna möttes var 2016 i Kuwait. Griffiths försökte få till fredssamtal i Genève i Schweiz i september i år, men då dök aldrig de Iranstödda Huthirebellerna upp eftersom de ansåg att deras villkor inte tillgodosetts.

Den pågående konflikten intensifierades när Huthirebellerna, som är zayditer och anhängare till en liten gren av shiaislam, tog kontroll över huvudstaden Sanaa 2014. Året därpå började den saudiskledda militärallians som stödjer landets regering och president Abd Rabbu Mansur Hadi att flygbomba rebellerna.

Striderna har slagit hårt mot den fattiga befolkningen i Jemen, där miljontals människor lider av akut hungersnöd. Nära 85000 barn under fem år med allvarlig, akut undernäring beräknas ha dött sedan i april 2015, enligt en rapport från organisationen Rädda Barnen. Aktuella siffror över flygrädernas offer saknas, men i augusti 2016 uppgav FN att minst 10000 människor dödats.

TT

Fakta: Jemen

Jemen, på Arabiska halvöns spets, är till ytan något större än Sverige. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990. Landet har en uppskattad befolkningsmängd på drygt 23 miljoner invånare.

Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern där de flesta invånarna bor på landsbygden och försörjer sig på jordbruk eller boskapsskötsel. Olja och i viss mån naturgas är viktiga inkomstkällor. Både produktionen av olja samt oljepriset har sjunkit under senare år, med stora följder för ekonomin.

Sedan konflikten mellan de Iranstödda Huthirebellerna och regeringssidan, som har stöd av en saudiskledd allians, intensifierades 2015 har situationen för civilbefolkningen förvärrats drastiskt. Mat och mediciner saknas och FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Källa: Landguiden med flera

ANNONS