Trump möter Rosenstein efter avgångsrykten

USA:s president Donald Trump ska träffa Rod Rosenstein personligen, efter rapporter om att vice justitieministern muntligen ansökt om avsked. Men uppgifterna går isär, enligt vissa källor ska han avskedas. Rosenstein har sagt sig föredra det sistnämnda.

ANNONS
|

- Vi kommer att mötas i Vita huset och vi kommer att reda ut vad som pågår, säger Trump i samband med FN-mötet i New York enligt Reuters

Anledningen till avskedsansökan som ska ha lämnats muntligen till Vita husets stabschef John Kelly ska vara att Rosenstein fruktar att han ska bli sparkad, rapporterar nyhetssajten Axios. Rosenstein träffade Kelly i Vita huset på måndagen, skriver bland andra The New York Times. Men Rosenstein ska ännu inte ha lämnat in någon skriftlig avskedsansökan, enligt The Wall Street Journal. Och tidningens källor förmedlar motstridiga uppgifter – att vice justitieministern ska avgå respektive att han kommer att få sparken.

ANNONS

Som för att ytterligare fördunkla saken rapporterar NBC News att Rosenstein har sagt att han inte kommer att avgå, utan att det krävs ett avskedande för att han ska sluta.

I blåsväder

Rosenstein har på sistone hamnat i blåsväder efter uppgifter i bland annat The New York Times om att han föreslagit att president Donald Trump bör spelas in. Tidningens källor har också påstått att Rosenstein velat åkalla konstitutionens så kallade 25:e tillägg, som kan användas för att avsätta en president som inte klarar av att fullfölja sina åtaganden – exempelvis på grund av sjukdom.

Vita husets talesperson Sarah Sanders skriver på Twitter att Trump och Rosenstein, på den senares begäran, redan varit i kontakt med varandra med anledning av de senaste skriverierna om presidentens vice justitieminister. De båda ska mötas på torsdag när mötet i FN:s generalförsamling är över.

Trump: Inte bestämt

I en intervju med Trump som spelades in i helgen av radioankaret Geraldo Rivera sade presidenten att han inte bestämt sig för om han ska avskeda sin vice justitieminister eller inte, rapporterar USA Today.

- Jag har inte fått all fakta, men vad som hände ska absolut undersöks – om någonting hände, sade Trump och tillade:

ANNONS

- Och jag kommer att bestämma mig vid en senare tidpunkt, men jag har inte informationen.

Om uppgifterna om avgången stämmer kommer det troligen att få konsekvenser för den särskilde åklagaren Robert Mueller. Mueller utreder misstänkt samarbete mellan Trumpkampanjen och Ryssland och misstänkt rysk påverkan under det amerikanska presidentvalet. Rod Rosenstein är formellt den högst ansvarige för utredningen.

"Rysslandsutredning hotad"

Den tidigare FBI-chefen Andrew McCabe säger att han är bekymrad att hela Rysslandsutredningen hotas om Rosenstein slutar, skriver nyhetsbyrån Reuters

Samtidigt spekuleras det i att en avgång kan innebära att Rosenstein kan komma att bli ett viktigt vittne i Muellers utredning, som även omfattar misstänkta försök från bland annat Trump att förhindra rättvisans gång.

Uppgifterna om vice justitieministerns avgång har vidarebefordrats av en rad källor inom Trumps inre krets till flera stora medier, av vilka bland andra Axios, nyhetsbyrån AP och mediebolaget CNN var tidigast med att rapportera om saken.

TT

Fakta: Trump och Rosenstein

Vice justitieminister Rod Rosenstein är den högste ansvarige för Rysslandutredningen och den som utsett specialåklagare Robert Mueller att leda utredningen. Hans relation med Donald Trump har inte alltid varit god.

21 september: Enligt New York Times har Rosenstein sagt sig vilja spela in president Donald Trump, för att dokumentera kaoset i Vita huset. Han ska också ha tagit upp frågan om att övertyga personer i regeringen att åberopa grundlagens 25:e tillägg, enligt vilket en president kan förklaras oförmögen att utföra sina plikter. Rosenstein avfärdar uppgifterna som felaktiga. På kvällen talar Trump om en "kvardröjande stank" som bör försvinna från justitiedepartement.

11 april: CNN rapporterar att Rosenstein finns på en lista av personer Trump överväger att sparka.

10 april: Rod Rosenstein godkänner FBI:s beslut att slå till mot president Donald Trumps advokat Michael Cohens kontor och bostad. Trump är rasande efter händelsen och kallar det "en attack på vårt land".

2 februari: Donald Trump upphäver hemligstämpeln för en promemoria som tagits fram av republikaner i underrättelseutskottet i representanthuset. Där framgår att Rod Rosenstein ska ha skrivit på ansökningar till en specialdomstol om avlyssning av Trumps kampanjrådgivare Carter Page.

16 juni 2017 "Jag utreds för avskedandet av FBI-chefen, av mannen som uppmanade mig att avskeda FBI-chefen. Häxjakt!", skriver presidenten på Twitter. Det antas att han syftar på Rosenstein. Dagen innan har Washington Post avslöjat att Robert Mueller även utreder om Trump har försökt försvåra utredningen kring USA:s rysskontakter.

17 maj 2017: Rod Rosenstein utser den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen. "Mitt beslut handlar inte om att ett brott har begåtts eller att åtal är berättigat. Jag har inte fattat några sådana beslut", säger Rosenstein.

ANNONS