Kärnvapen på Trumps och Kims läppar

Donald Trump och Kim Jong-Un förolämpade varandra i månader – på tisdag träffas ledarna för de två ärkefienderna USA och Nordkorea på ett lyxhotell i Singapore. På agendan under det historiska mötet finns Nordkoreas kärnvapenprogram som fördömts av omvärlden.

ANNONS
|

Varför möts de?

Donald Trump har tackat ja till Kim Jong-Uns inbjudan till ett möte som skickades ut i mars. Mötet på tisdag, klockan 9 lokal tid, hålls på lyxhotellet Capella på den singaporianska ön Sentosa. Högt upp på listan över samtalsämnen finns Nordkoreas kärnvapenprogram som orsakat kraftiga spänningar mellan Nordkorea å ena sidan och Sydkorea, USA och Japan å andra sidan. Spänningarna har ökat i takt med Nordkoreas robottester och kärnvapenprov, som inneburit skärpta ekonomiska sanktioner mot Nordkorea.

Varför är mötet historiskt?

Det är första gången som en sittande amerikansk president träffar Nordkoreas högste ledare. Att de ens skulle kunna mötas var i stort sett otänkbart bara för några månader sedan, då de båda ledarna utbytte en rad förolämpningar och hot med varandra som fick vissa att befara en kommande militär sammandrabbning. Men efter ett oväntat töväder i de diplomatiska relationerna accepterade Trump i mars Kims inbjudan till ett möte – som det in i det sista varit oklart om det verkligen skulle bli av.

ANNONS

Varför är de fiender?

Korea ockuperades av Japan fram till förlusten mot de allierade i andra världskriget. Efter kriget delades landet i två delar – Sovjetunionen ockuperade den norra delen och USA den södra. Nord- och Sydkorea utropade självständighet 1948. Två år senare anföll det kommunistiska Nordkorea det västinriktade Sydkorea, och USA gick in på Sydkoreas sida i kriget under FN-flagg.

En vapenvila råder mellan Nord- och Sydkorea sedan 1953, men länderna befinner sig formellt i krig. USA hade i maj omkring 28500 soldater i Sydkorea, enligt The New York Times.

Tidigare fanns även amerikanska kärnvapen i Sydkorea, som inte har några egna, men dessa drogs tillbaka på 90-talet.

Vad vill Trump?

Washingtons mål är att Nordkorea går med på en fullständig, verifierbar och oåterkallelig avveckling av sina kärnvapen. USA uppfattar Nordkoreas kärnvapen som ett hot mot det egna landet, men även mot omkringliggande länder i regionen som Sydkorea och Japan.

Vad vill Kim Jong-Un?

Nordkorea har tillsammans med Sydkorea skrivit under på att man strävar efter en nedrustning av kärnvapen "på den koreanska halvön", men har inte gett några detaljerade löften på hur detta skulle gå till och vad man är beredd att göra. Sydkorea har hävdat att Nordkorea erbjudit sig att överväga att ge upp sina kärnvapen i utbyte mot någon form av säkerhetsgarantier för regimen.

ANNONS

Varför har Nordkorea kärnvapen?

De gemensamma och återkommande militärövningarna mellan USA och Sydkorea uppfattas av Nordkorea som förberedelser för en invasion. Nordkorea insisterar på att en nedrustning enbart kan ske om det som diktaturen uppfattar som hot mot dess säkerhet från Sydkorea och USA hanteras.

Uppskattningarna av landets kärnvapenarsenal varierar. Washington Post rapporterade i fjol, med hänvisning till en amerikansk underrättelseanalys, att Nordkorea kan ha upp till 60 kärnvapen.

Nordkorea har inte presenterat några bevis på att man har kapacitet att framställa en kärnvapenstridsspets liten nog att fästas vid en robot, som sedan kan avfyras och träffa ett mål – men hävdar att regimen bemästrat just detta.

TT
ANNONS