Kommenterade bröst – blir först att bötfällas

ANNONS
|

En man på en buss i utkanten av Paris fick syn på en 21-årig kvinna, slog till henne på rumpan, kallade henne för hora och kommenterade storleken på hennes bröst.

Om händelsen hade skett i juli i år hade de verbala trakasserierna sannolikt inte lett till några rättsliga åtgärder. Men nu är den 30-årige mannen den första personen i Frankrike att dömas till böter på 300 euro till följd av en ny lag som förbjuder sexuella trakasserier på gator och i kollektivtrafiken. Mannen döms även till tre månaders fängelse för misshandel.

Kvinnan lyckades ropa på hjälp, och busschauffören höll dörrarna stängda tills polisen var på plats.

ANNONS

"Tillsammans sätter vi stopp gör sexistiskt och sexuellt våld", twittrar Frankrikes jämställdhetsminister Marlène Schiappa, som hyllar domen och busschaufförens snabba agerande.

Precis som i många andra länder har Metoo-rörelsen kastat ljus på sexuella trakasserier i Frankrike. Under årets första sju månader har 28000 anmälningar om sexuella trakasserier inkommit till den franska polisen – 23 procent fler än samma period förra året, enligt det franska inrikesdepartementet.

TT-AFP
ANNONS