Hallå Afrika – EU vill samarbeta om migrationen

Ökat samarbete med Egypten och resten av Nordafrika lockar allt fler i EU när oenigheten består om migrationspolitiken. Vad samarbetet kan gå ut på är mer oklart – men statsminister Stefan Löfven (S) jämför med klassisk svensk biståndspolitik.

ANNONS
|

Att Egypten effektivt satt stopp för alla båtflyktingar och migranter på väg till EU de senaste åren har väckt intresse.

- Egypten är väldigt effektivt i att bekämpa illegal migration. Egypten och Nordafrika kan hjälpa oss genom att förhindra att båtar åker mot EU, säger Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz efter veckans informella EU-toppmöte i Salzburg.

Resultatet därifrån blir bland annat att EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på söndag ska träffa den egyptiske presidenten Abd al-Fattah al-Sisi för att diskutera ett utökat samarbete. I februari ska sedan hela EU-ledarhögen åka till Kairo och toppmötas med Arabförbundet.

ANNONS

Som bistånd?

Vad samarbetet ska bestå av är mer oklart. Från Egyptens utrikesdepartement hälsas att landet i alla fall inte är intresserat av att hysa några asylläger eller avlastningscentraler av migranter, rapporterar österrikiska nyhetsbyrån APA.

Bland EU-diplomater i Salzburg talas om ekonomiskt samarbete, utbildningsstöd och liknande.

Statsminister Stefan Löfven konstaterar att Afrikasamarbetet behövs.

- Det är bra om det byggs ut därför att då är det färre människor som kommer att dö på Medelhavet, säger Löfven, som gärna jämför samarbetet med klassiskt bistånd.

- Hela den svenska biståndsverksamheten under alla dessa år syftar till att förbättra människors liv där de bor och där de helst av allt vill bo. Så för mig är det inte något konstigt att vi har ett bra samarbete med den afrikanska kontinenten för att skapa så bra villkor som möjligt så man inte behöver fly och riskera sitt liv, säger statsministern.

ANNONS

Omfördelning

Samtidigt händer inte mycket kring den så segslitna frågan om att få till stånd ett omfördelningssystem mellan EU-länderna för att mer solidariskt sprida ut de asylsökande som kommer.

En rad länder i främst Öst- och Centraleuropa säger envist nej och förbundskanslern i Österrike – som under hösten är EU:s ordförandeland – är tydligt skeptisk.

- Fler och fler av mina kollegor har förstått att migrationsfrågan inte kan lösas genom omfördelning, utan med gränskontroll och samarbete med transitländer, säger Sebastian Kurz i Salzburg.

"Ta sitt ansvar"

Stefan Löfven tror ändå fortsatt på omfördelningen och hoppas att kritikerna ska förstå att de gemensamma asylmottagningscentraler och liknande som tidigare har diskuterats inte kan fungera om inte ett omfördelningssystem finns på plats.

- Italien kommer inte att vilja ha dem. Spanien kommer inte att vilja ha dem. Inga andra kommer att vilja ha dem – om inte de andra länderna är beredda att ta sitt ansvar, säger Stefan Löfven i Salzburg.

ANNONS
Salzburg, TT:s utsända

Fakta: EU-toppmötet i Salzburg

Det toppmöte som EU:s stats- och regeringschefer höll i Salzburg 19–20 september var informellt och inte till för att fatta några beslut. Här är några av ämnena som diskuterades:

* Samarbetet med Egypten och andra nordafrikanska länder ska utökas. Ett toppmöte ska hållas med Arabförbundet i Kairo i februari.

* Oenigheten är fortsatt stor kring exempelvis omfördelning av asylsökande mellan EU-länderna. Ordförandelandet Österrike lovar ändå att fortsätta behålla frågan på agendan.

* Planerna på att kraftigt utöka gräns- och kustbevakningsstyrkan Frontex till 10000 man fick försiktigt tummen upp, men ska fortsatt utredas. Många frågor återstår om styrkans befogenheter och finansiering.

Fakta: EU och migrationen

Sommaren och hösten 2015 blev flykting- och migrantsituationen akut i EU då en stor mängd människor anlände, främst från kriget i Syrien, via Turkiet in i Grekland och vidare upp mot resten av EU. Totalt ankom över 1,8 miljoner människor.

För att vara bättre förberett vid en eventuell liknande situation framöver lade EU-kommissionen under 2016 fram sju sammanhängande förslag om allt mellan en gemensam fördelning av de asylsökande till nya regler för mottagning och behandling av asylärenden med mera. Oenigheten har dock varit stor bland EU-länderna, framför allt kring den obligatoriska omfördelningen.

EU har även utökat sitt samarbete med de länder varigenom flyktingarna och migranterna färdas, framför allt Turkiet. Samtidigt har mer och mer fokus lagts på hur EU kan hjälpa till för en bättre utveckling i de länder i främst Afrika varifrån många migranter kommer.

ANNONS