Löfven: USA är rejält irriterat

EU-ledarna ska på toppmötet diskutera oron för USA:s ståltullar. Sverige vill undvika en upptrappning som kan leda till handelskrig.

ANNONS
|

- Vi ska inte medverka till en eskalering utan ha lite is i magen, sade statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagens EU-nämnd.

Regeringens linje är att EU:s motreaktion måste vara "balanserad". Den har ett brett stöd i EU-nämnden. Löfven bedömer att EU-länderna kommer att hålla ihop om en sådan linje och frågan hanteras av EU-kommissionen.

Hoppas fortfarande

EU hoppas fortfarande bli undantaget från de stål- och aluminiumtullar som USA inför nu på fredag. Samtidigt arbetar unionen på hur man ska agera mot USA om det inte blir så.

ANNONS

- De direkta konsekvensera för svensk del är lite svåra att överblicka. men det är uppenbart att stora värden står på spel, sade Löfven.

På förslag från EU-kommissionen överväger nu EU-länderna tullar på en rad amerikanska produkter, allt från motorcyklar och apelsinjuice till whiskey och läppstift. Eventuella motåtgärder avgörs dock inte på EU-toppmötet.

Däremot ska EU-ledarna göra ett uttalande i toppmötets slutdokument. Det uttalandet kan komma att påverkas av EU:s handelskommissionär Cecilia Malmströms rapport från sitt besök i Washington i veckan.

- EU måste svara nu. Det är oundvikligt. Samtidigt måste vi agera så att det inte skadar oss ytterligare, sade Löfven.

"Rejält irriterat"

Under sitt besök hos USA:s president Donald Trump nyligen märkte han tydligt hur förfördelat USA känner sig av EU:s handelsöverskott med USA.

- Vi måste förstå att USA är rejält irriterat, sade Löfven.

ANNONS

EU-ledarna väntas även göra ett uttalande till stöd för Storbritannien efter nervgasattacken mot den avhoppade ryske spionen Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury i England.

Löfven vill se ett kraftfullt uttalande och regeringen ställer sig bakom Storbritanniens krav på att Ryssland måste förklara hur nervgasen, tillverkat av Sovjetunionen, kunnat användas på brittisk mark. Några diskussioner om nya EU-sanktioner mot Ryssland väntas dock inte.

Nya steg mot Brexit

Toppmötet ska på fredagen godkänna riktlinjer för EU:s förhandlingar med Storbritannien om parternas relation efter brexit. Slutresultatet av de förhandlingarna väntas bli ett handelsavtal, eftersom den brittiska regeringen meddelat att man inte tänker delta i tullunionen eller den gemensamma marknaden.

EU-ledarna väntas också ställa sig bakom det utkast till ett utträdesavtal på 140 sidor som EU-kommissionen lagt fram.

Britterna ska lämna unionen i mars 2019, vilket innebär att de då inte längre kommer att delta på ministerråd eller vara representerade i EU-parlamentet.

Det finns dock olösta frågor kvar i utträdesavtalet. Den svåraste är hur man ska undvika en "hård" gräns mellan Irland och Nordirland.

Nytt i utkastet till utträdesavtal, jämfört med vad EU-ledarna kom överens om i december, är hur övergångsperioden efter utträdet i mars 2019 ska se ut.

Perioden ska vara i 21 månader, då EU-villkor och regler ska fortsätta gälla för Storbritannien och brittiska företag fram till 31 december 2020.

ANNONS
TT

Fakta: EU-toppmötet

EU:s stats- och regeringschefer träffas i Bryssel.

Toppmötet inleds på torsdagseftermiddagen och avslutas ett dygn senare. På agendan står bland annat:

- Jobb, tillväxt, konkurrenskraft och sociala frågor i EU

- Handelsfrågor

- Förberedelser inför toppmötet om västra Balkan i maj

- Nervgasattacken mot den avhoppade ryske spionen i Storbritannien

- Diskussion om en ny digital skatt

- Brexitförhandlingarna

Euroländernas ledare ska även diskutera eurozonfrågor

Källa: Europeiska rådet

ANNONS