Lavrov och Hultqvist oense om valåtal i USA

För försvarsminister Peter Hultqvist är det tydligt att Ryssland försökt påverka presidentvalet i USA 2016. Men Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov avfärdar de åtal som nu lagts fram i USA för ryska försök till påverkan av valet.

ANNONS
|

- Så länge vi inte får se några fakta är allting pladder, fnyser Lavrov på helgens säkerhetskonferens i München.

- Jag har ingen reaktion eftersom vad som helst, allting, kan publiceras, svarar han på en fråga om att kommentera åtalen.

ANNONS

McMaster: Obestridligt

Men USA:s nationella säkerhetsrådgivare H R McMaster, som befinner sig på samma konferens, tolkar fredagens åtalsbesked som "obestridliga" bevis på Rysslands handlingar.

- Ryssland kanske ska fundera på vad man håller på med... eftersom det helt enkelt inte fungerar, säger McMaster som också noterar att utredare i USA blivit allt skickligare på att "spåra upp källorna till spioneriet och den subversiva verksamheten".

"Helt oacceptabelt"

Den ryska inblandningen utreds av särskilde åklagaren Robert Mueller. I fredags kom beskedet att 13 ryska medborgare och 3 organisationer åtalas i Mueller-utredningen för försök till inblandning i presidentvalet. Syftet ska bland annat ha varit att stötta Donald Trump och smutskasta hans motståndare Hillary Clinton. Den ryske affärsmannen Jevgenij Prigozjin som står Rysslands president Vladimir Putin nära ska ha haft en ledande roll.

Också försvarsminister Peter Hultqvist (S) är i München. Han har noterat de ryska förnekandena men har sin uppfattning klar: det har "pågått en rysk operation och intervenering i förhållande till det amerikanska valet".

- Det är helt oacceptabelt Det är bra att man i USA går till botten med det här och att man publicerar de här rapporterna. Det här måste upp till ytan och det måste avslöjas, säger Hultqvist till TT.

ANNONS
TT-AFP

Fakta: Muellers ryska åtal

En åtalsjury som har tillsatts av den särskilde Rysslandsutredaren Robert Mueller har väckt åtal mot 13 ryska medborgare och tre ryska organisationer som anklagas för att ha försökt påverka amerikansk politik.

Ryska Internet Research Agency (IRA), baserad i S:t Petersburg, är en av de tre utpekade organisationerna. IRA, ibland kallad den ryska trollfabriken, är en organisation som ska ha anställt hundratals personer för sprida fejkade uppgifter via falska konton i sociala medier.

Det 37 sidor tjocka åtalet beskriver en sammansvärjning för att påverka den amerikanska valrörelsen. Det ska bland annat ha skett genom att de åtalade använt falska identiteter i sociala medier. Några av dem har också rest till USA för att samla information och för att försvåra försök att spåra aktiviteterna till datorer i Ryssland.

Den ryska gruppen ska ha letts av affärsmannen Jevgenij Prigozjin som står Rysslands president Vladimir Putin nära.

Källa: Reuters

ANNONS