Lejoninna med man förbluffar i USA

ANNONS
|

Den 18-åriga lejoninnan Bridget har fått såväl veterinärer som besökare på Oklahoma City Zoo i USA att klia sig i huvudet. Detta eftersom en man håller på att växa ut runt hennes nacke och huvud. Bridgets nya hårväxt började märktes i slutet av fjolåret och nu pågår flera olika undersökningar av lejondamen.

- Det är mycket ovanligt att en hona utvecklar en hanes kännetecken, konstaterar Gretchen Cole, biträdande veterinär vid djurparken, för tv-kanalen ABC.

ANNONS

Lejoninnor med man har bara skådats vid några tillfällen tidigare, bland annat i Sydafrika där ett djur på ett zoo hade problem med sina äggledare. Och i Botswana observerades för ett par år sedan en grupp på fem vilda lejoninnor med manar, något forskare tror kan härledas till genetiska skäl.

Lejonhanars ofta buskiga manar börjar växa i ettårsåldern medan lejoninnor förblir bara. Veterinärer misstänker att Bridgets hårväxt beror på hormonförändringar, möjligen med koppling till hennes höga ålder. Medellivslängden för ett lejon är 16,9 år.

TT
ANNONS