Libysk krigsherre redo följa FN:s plan

När Italien samlade världsledare till libyska krissamtal träffades den libyska enhetsregeringens premiärminister Fayez Al-Sarraj och krigsherren Khalifa Haftar för första gången sedan i våras. Haftar har gått med på att följa en politisk process, enligt FN:s sändebud.

ANNONS
|

Mötet i Palermo, på italienska Sicilien, utgjorde ett försök att få till stånd en dialog efter att planer på ett nationellt val i Libyen lagts på is.

Krigsherren Khalifa Haftar gjorde ett gästspel, efter att det rått tveksamhet kring om han skulle komma. Innan det officiella mötet började träffade han den internationellt erkända enhetsregeringens premiärminister Fayez Al-Sarraj, för första gången sedan maj.

- Haftar har åtagit sig att följa den politiska processen. Hans företrädare meddelade detta, säger FN-sändebudet Ghassan Salamé efter mötet.

ANNONS

Krigsherren är också beredd att låta Al-Sarraj styra landet fram till ett val och sade enligt en italiensk talesperson att "man inte byter häst innan man korsat floden".

Wallström: Ett försök

Sveriges utrikesminister Margot Wallström var på plats i Palermo.

- Det var nog ingen som förväntade sig att konferensen skulle lösa alla problem eller komma upp med väldigt konkreta förslag, men däremot var det ett försök från Italiens sida att ändå föra samman grannländer, länder som är engagerade i olika roller och stora organisationer som EU och FN, säger hon till TT efter mötet.

Hon berättar att ledarna runt bordet upprepade samma sak: att man bryr sig om vad som händer i Libyen och vill att det ska gå åt rätt håll, men att man också ställer krav vad gäller internationell rätt, människorättsbrott och korruption.

- Det är en FN-ledd process, men de måste själva känna att de äger processen och visa intresse för att kompromissa och komma framåt. Hittills har vi inte sett tillräckligt mycket av den varan, säger Margot Wallström.

ANNONS

Turkiet stormade ut

Vid det informella mötet mellan de två libyska ledarna närvarade bland andra FN-sändebudet Ghassan Salamé, EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk, Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev, Egyptens president Abdel Fattah Al-Sisi och Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian, samt värden, Italiens premiärminister Giuseppe Conte.

När den turkiska delegationen fick kännedom om det tidiga mötet lämnade den konferensen omedelbart.

"Ett möte som exkluderar Turkiet skulle vara kontraproduktivt till en lösning av detta problem", säger den turkiske vicepresidenten Fuat Oktay i ett uttalande.

Khalifa Haftars läger anklagar Turkiet och Qatar för att ge militärt och finansiellt stöd till dess motståndare. Efter mötet inför det stora mötet lämnade Haftar Italien.

- En politisk lösning är bara toppen av isberget, säger Rysslands Dmitrij Medvedev efter mötet, enligt ryska nyhetsbyråer, och efterlyser även han kompromissvilja.

Valet lagt på hyllan

FN lade fram sin plan för att stabilisera Libyen förra hösten och den innefattar bland annat val till parlamentet och presidentposten.

Under en fredskonferens i Paris i våras kom fyra av Libyens rivaliserande ledare överens om att hålla val den 10 december. Men efter en våg av våldsamheter i augusti och september då över 100 människor dödades i strider mellan olika miliser i utkanten av huvudstaden Tripoli beslutades att planerna skulle skrinläggas ytterligare en tid.

ANNONS

Det svårt krigshärjade Libyen har inte haft en fungerande och allmänt erkänd regering sedan diktatorn Muammar Gaddafi avsattes och dödades i ett Nato-stött uppror 2011. Fayez al-Sarrajs enhetsregering är internationellt erkänd och stöds av FN, men har en begränsad makt. Den östra delen av det nordafrikanska landet styrs av Khalifa Haftar.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Libyen-kriget 2011

Efter det att den arabiska våren nått Libyen, i form av stora protester mot den hårdföra Gaddafi-regimen, utbröt tidigt 2011 inbördeskrig. Arabförbundet föreslog en flygförbudszon och en sjöblockad mot landet, vilket FN:s säkerhetsråd beslutade om i mitten av mars.

Den internationella militärinsatsen kallades Unified Protector och leddes av Nato, i praktiken Frankrike och Storbritannien. Efter förfrågan från Nato beslöt Sverige i slutet av mars att bidra med Gripenplan. Dessa skulle dock endast övervaka, och fick bara använda sina vapen i självförsvar.

Operationen avslutades både för svensk och internationell del i oktober 2011, sedan diktatorn Muammar Gaddafi jagats på flykt och rebelledare förklarat Libyen befriat.

Sedan dess har krig dock utbrutit igen, och Libyen befinner sig numera i kaos.

Parallellt med det instabila läget i landet har Libyen också blivit en knutpunkt för smuggling av migranter och flyktingar till Europa, inte minst från afrikanska länder söder om Sahara.

ANNONS